Normalt foretrækker man at servere hvidvine og roséer kølige og rødvine tempererede. De franske Rivesaltesvine, der svarer til Port- og Sherryvine, både køligt friske og duftende tempererede. Kølige eller kolde vine vil ofte være 10° eller derunder. Tempererede vine vil ofte være ved 20° stuetemperatur.
Ved tempererede vine menes forskelligt i det sydlige og varme Frankrig og heroppe i det kolde nord. I Sydfrankrig er anbefalet serveringstemperatur 16-17°, fordi der er så varmt, og heroppe, mange breddegrader nordligere, vil tempererede vine være i nærheden af 20°.
Alle vine folder sig bedst ud i duft og smag, når de kommer over en temperatur på 16° og mest ved 20°; derover kan der blive noget vammelt over vinene. Serveres vinene tempererede, mistes det kølige og forfriskende attack, som er velkendt ved hvide-, rosé- og Rivesaltesvine, og som er forfriskende på varme dage og til velkomst og til skaldyrs- og fiskeretter.
Her kommer det ind med kølige eller kolde rødvine på varme sommerdage. For at opnå det forfriskende attack samtidig med større frugtfylde fra de røde fremfor de lettere rosé- og hvidvine er det oplagt at prøve at nedkøle lette og til formålet velegnede rødvine en time eller to i køleskabet til en liflig kølig og forfriskende nyde- eller måltidsvin.
Man skal aldrig lade vine overnatte i et køleskab. Derved mister de noget af smagen, som aldrig kommer igen. Vine har bedst ved at være under konstant temperatur, når man har dem liggende længe. Ønskes de køligt serverede, er det bedst at nedkøle dem nogle timer før serveringen.
Serverer man kølige rødvine, mister man selvfølgelig den fyldige duft og smag, der ellers fremkommer ved tempererede vine. Til gengæld opnår man en forfriskende oplevelse, hvor frugtsmag erstattes af tanniner og krydrede noter. Efterhånden som temperaturen stiger i glasset, kan man følge de forskellige stadier i vinens udvikling og meget ofte finde nye og spændende sider af vinene.
Nogle kompetente forslag, som er vist her på siden, blandt mange fra sortimentet, til at nyde kolde rødvine på varme dage : Pinot Noir fra Grande Courtade tæt på Middelhavet er med sin enkeltdrue en velegnet mild vin som kølig nydevin. Beaujolais fra Alexis de Benoist er med den grøn-friske Gamay-drue en oplagt vin at nyde afkølet.
Den noget krydrede L’Orangerie fra Château de Luc vil med sin fyldige frugtfylde, især fra Syrah-druen, og elegante tanniner være lækker på sommerdage i en kold version. Særligt spændende i denne sammenhæng med kolde rødvine vil være Syrah-Viognier fra Domaine de Luc med blandingen af røde og hvide druer. Meget fin årgang.
Den allerfineste til at nyde kold eller kølig vil (måske) være Château de Luc, Rød Les Jumelles, der i forvejen er både elegant og frugtfyldig med silkebløde tanniner.