Grande Courtade, L’Instant Rosé, Bio

72,- kr./fl. – 432,-/6 fl. Har fået flere sølvmedaljer i 2020. Nr. 40-10. 12,5°

Er som man forventer af en rigtig fransk rosé til mange af sommerens glæder. Sart laksefarvet. Forførende og fin duft af søde jordbær, kirsebær og bolcher. Meget fyldig, delikat og appetitvækkende smag af æbler som Golden Delicius, jordbær og røde frugter med god syrebalance.

Kan serveres året rundt ved 10° og ellers som terrassevin, til salatretter, charcuterier, sommerens lette måltider, fisk, og fjerkræ, gris og okse. Dejlig til picnic i skov og på strand, på ferie og i båden.

Magnum med 1,5 L til 146,- kr og Jerobaum med 3 L til 375,- kr. pr fl.

Drueblandingen i Rosé L’Instant består af Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Druerne høstes om natten for at bevare aroma og friskhed bedst muligt. Vinifikationen foregår traditionelt med temperaturstyring i ståltanke.

Rosé L’Instant indgår i serien L’Instant vine af hvid, rosé og rød. Nemme dagligvine på et højt niveau til meget attraktive priser. Se den hvide og den røde under deres egne beskrivelser.

Domaine La Grande Courtade er beliggende ved det meget kendte Ensérune nær Beziers i middelhavets runding, nær vejen, Via Domitia, der forbandt Rom med Spanien. Nu er Canal Du Midi måske det mest kendte i området. Den passerer under højen i Malpas-Tunnellen, den første i verden udhugget til en kanal. Ensérune er kendt for sit galliske Oppidum, de keltisk/romerske bosættelser efter jernalderens forudgående bebyggelser, spredt ud over romernes imperie. Oppe fra bopladsen kan man betragte den udtørrede sø, Montady, et af verdens meste interessante og spændende natursteder, hvor La Grande Courtade ligger nær ved.

Château Fabre Gasparets, Rosé Les Amouries, Bio

139,- kr./fl. – 834,-/6 fl. Specialfremstillet i begrænset mængde. Nr. 40-40. 12,5°

En bemærkelsesværdig Rosé fra Fabre Gasparets i høj kvalitet til særlige anledninger. Fin ledsager til måltider og smuk til nydestunder. Sart laksefarvet og fin duft af rosenblade og nødder. Svagt krydret og fyldig smag med en afslutning af stikkelsbær syltetøj.

Drueblandingen består af Mourvèdre og Grenache. Den første for det bløde, fyldige, favnende og den sidste for bred, glad frugt. Høstudbyttet begrænses til kun 25 hl pr ha, hvilket giver en intens most og dermed en forholdsvis intens vin.

De to druer vinificeres hver for sig i ståltanke og blandes efter gæringens afslutning. Herefter ligger Les Amouries på egefade i tre måneder for at give lidt mere fylde til vinen, hvorved yderligere lidt smag af karamel og abrikos fremkommer.

Rosé Les Amouries dyrkes på Château Fabre Gasparets ejendom i Boutenac i det nordlige Corbieres. Vinene herfra har den særlige egenskab at være på een gang lette og med intens frugtsmag. Det er denne kombination, der gør vinene fra Fabre Gasparets behagelige. De bliver ikke “for meget”. Se beskrivelser af de røde vine fra dette Château under rødvine.

Domaine Cherrrier Pere et Fils, Rosé

Årgang 2021 er desværre ikke produceret på grund af frostnatten 7-8 april.

122,- kr./fl. – 732,-/6 fl. Nr. 41-80. 13,5°

Medens de hvide vine på Sauvignon Blanc med god grund er de dominerende i Sancerre i det forholdsvis nordlige klima og på den kalkholdige jord, dyrkes der også Pinot Noir til en særlig markant Rosé og røde Pinot-Noir-vine.

Smuk, lidt dyb og indtagende farve. Tør og frisk med duft af jordbær, hindbær og kiwi. Rig og smuk, lang og fyldig smag af røde frugter tilføjet en behagelig mineralitet ligesom i de hvide vine på Sauvignon Blanc.

Velegnet som apéritif og ledsager til salater, grillretter, ostebord og desserter og har “krop” og styrke nok til kraftigt måltid. Naturligvis særlig velegnet til varme stunder på terrassen eller altanen samt “et lille glas i utide”. Vinter- og julemåltider vil få et friskt og lifligt tilskud med rosévin som ledsager.

Cherrieres fine Rosé produceres sammen med de hvide Sauvignon Blanc på et kalkholdigt højdedrag lidt vest for Sancerre i landsbyen Amigny. Familien Cherrier har 13 hektar med vinstokke, og de 2 dyrkes med Pinot Noir til både rosé og røde vine.

Rosé fra Mas Sainte Berthe i Les Baux i Provence

Udsolgt for 2022.

95,- kr./fl. – 570,-/6 fl. Nr. 44-10. 13°

Roséerne fra Provence har overalt et godt ry for velsmag blandt de fineste sommervine. Fra Mas Sainte Berthe i Les Baux får man en særlig intens rosé, stadig elegant, idet de til roséer og røde vine iblander Cabernet Sauvignon. Det er specielt tilladt i Les Baux appellationen. Herved får roséerne en større fylde, som mange eftertragter.

Smuk, klar og lyserød farve. Frisk med duft af hvidt frugtkød, jordbær, hindbær og kiwi. Rig, fyldig og velbehagelig smag af røde frugter med en anelse sødme.

Et godt valg til nydestunder på altanen og terrassen, på stranden og i båden. Behagelig ledsager til grillretter, retter med lyst kød og krydrede, provencalske retter. Til vinter- og julemåltider vil Roséen fra Mas Sainte Berthe være et friskt indslag til de lidt tungere juleretter. Skal helst nydes inden 2 år fra høståret.

Roséen fra Mas Sainte Berthe består af 5 druesorter: 18% Syrah, 49% Grenache, 11% Cinsault 11% Mourvedre og 11% Cabernet Sauvignon. Den sidst nævnte drue giver netop den fyldige tyngde, der gør denne rosé velegnet, når en kraftig rosé ønskes. Udblødning med skindkontakt før gæring trækker al smag ud fra druerne. Ingen malolaktisk eftergæring, kun alkoholisk gæring med den friske æblesyre til følge.

Château Coudray-Montpensier i Chinon Rosé

78,- kr./fl. – 468,-/6 fl. Nr. 46-11. 13°

Intens Rosé fra Loires bredder til årets nydestunder og landlige måltider. Laksefarvet, aromatisk, kraftig og med god struktur. Fin frugt og lidt krydret eftersmag. Velvalgt til salat- og fiskeretter, som nydevin og til grill- og kødretter. Servér ved 10-12° og mærk, hvordan Chinon Roséen udfolder sig.

Druen til denne Rosé fra Chinon er 100% Cabernet Franc. En drue fra Bordeaux, som kun indgår med en lille del i disse rødvine i Sydfrankrig. Langs Loire med mere tempereret klima bliver Cabernet Franc blød og rund uden at miste sit markant, fyldige præg. Vinifikationen foregår traditionelt med temperaturstyring i ståltanke.

Denne rosé indgår i en serie, hvor den røde Tradition også er kommet til Danmark hos VinFraFrankrig. Nemt tilgængelige vine på et ordentligt prisniveau til daglige vine og til overraskelser for interesserede vinelskere. Se beskrivelse af Chinon Rouge Tradition under de røde vine.

Château Coudray-Montpensier på 34 hektar er beliggende i Chinon ud for Le Mans, syd for Loire omkring Vienne floden og mellem Tours og Angers. Dette Château og fem andre tilhører siden 1994 Vignobles Feray. I Chinon må der kun dyrkes Cabernet Franc til roséer og røde vine ifølge appellationsbestemmelserne. Se mere om Vignobles Feray og Château Coudray-Montpensier på forsiden af VinFraFrankrig under Château Moncontour.

Rosé fra Domaine Guilhemas i Béarn i Pyrenæerne

Udsolgt for 2022.

83,- kr./fl. – 498,-/6 fl. Nr. 48-10. 12,5°

I Pyrenæerne nær Atlanterhavet i Béarn dyrkes den meget kraftige Tannat drue sammen med Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc til roséer og røde vine. Herfra fåes meget markante og fyldige roséer med kraftig duft og lang og bred smag. I Rosé Guilhemas er blandingen 75% Tannat og 25% Cabernet Franc.

Fyldig og kraftfuld rød farve. Frisk duft af jordbær og æbler. Rund, fyldig og aromatisk smag af røde frugter med en anelse krydret sødme.

Velvalgt nydevin og ledsager til fiske- og grillretter, retter med lyst kød og krydrede kødretter. Til picnicture og strandophold samt i båden vil Guilhemas Rosé være en fortræffelig nydevin. Servér ved 10-12° og lad aldrig roséer og hvide vine opholde sig i et køleskab, så vinen mister sin oprindelige værdi.

Domaine Guilhemas, hvor ejeren, Pascal Lapeyre har sin bolig, befinder sig oppe i bakkerne bag Béarn og er med sydvendte markskråninger stærkt eksponeret mod solens varme til bedst mulig drueproduktion.

Rosé fra Domaine Lapeyre i Béarn i Pyrenæerne

Udsolgt for 2022.

92,- kr./fl. – 552,-/6 fl. Nr. 48-12. 12,5°

Den mest kraftige drue af alle er Tannat og har hjemsted i Bearnais. Denne Tannat drue til roséer og røde vine er samtidig den mest sunde drue på grund af kraften fra tanninerne med antioxydanterne. I Rosé Lapeyre er blandingen 50% Tannat og 50% Cabernet Franc.

Fyldig, rødlig laksefarve. Glad frugtig duft. Fed frugtagtig bred og lang smag med en flot finale. Godt vinvalg til det pæne køkken. Servér ved 12° til veltilberedte retter sommer og vinter.

Domaine Lapeyre, der er familienavnet gennem fire generationer siden 1909, er beliggende i den tidligere saltby Béarn i området Bearnais, hvor vinene vinificeres og lagres, og hvorfra vinene sælges og udleveres.

Utallige offentliggjorte lægefaglige undersøgelser peger alle i samme retning med god sundhed og livsforlængende egenskaber ved moderat, daglig vinledsagelse til måltiderne gennem livet grundet tanninernes og antioxydanternes helbredsfremmende egenskaber. Se meget mere nederst under de røde vine i varegruppen Nr 70-xx.

Château Salettes Bandol Rosé.

155,- kr./fl. – 930,-/6 fl. Nr. 50-10. 13°

Prægtig Provence hvidvin fra Bandol.

Provencevine er roséer. Sådan har mange erfaret, og i det specielle, lille rødvinsområde, Bandol ved Middelhavet mellem Marseille og Toulon, med hoveddruen Mourvedre, produceres meget specielle og interessante roséer.

Château Salettes fremstiller med stor omhu en ypperlig og laksefarvet rosé med dufte i retning af fersken, abrikos og hindbær ledsaget af milde kryddernoter. Fin, fyldig og elegant smag mellem fedme og livlighed og en lang, frisk og frugtagtig finale fuldender nydelsen.

Naturligvis mest velegnet som nydevin, når solen varmer og til alle lette retter, hvor vinen ikke overdøver – men  en raffineret ledsager til måltiderne med udsøgt elegance. Til vinter- og julemåltider vil Salettes Rosé være en elegant indledning. Man kan jo fortsætte med en rødvin fra Salettes for at blive i det elegante.

Château Salettes Bandol rosé er blandet af de specielt typiske druer for Bandol: Først og fremmest 2/5 Mourvedre og dertil 2/5 Grenache og 1/5 Cinsault. Vinstokkene står på sydvendte terrasser med stenet ler- og kalkkholdig jord, der er dyrket biologisk og fra 2018 bio-certificeret.

De håndhøstede Grenache og Cinsault druer skilles fra stilkene, og mosten med stilke og druer holdes i omrøring for at udtrække mest mulig smag fra drueskindene. Mourvedre ligger 4-5 timer til udblødning. Efter presning og lidt tid til klaring gærer vinene alkoholisk på temperaturstyrede stål- og betontanke.