Grande Courtade, L’Instant Rosé, Bio.

73,- kr./fl. – 438,-/6 fl. Har fået flere sølvmedaljer i 2020. Nr. 40-10. 12,5°

Er som man forventer af en rigtig fransk rosé til mange af sommerens glæder. Sart laksefarvet. Forførende og fin duft af søde jordbær, kirsebær og bolcher. Meget fyldig, delikat og appetitvækkende smag af æbler som Golden Delicius, jordbær og røde frugter med god syrebalance.

Kan serveres året rundt ved 10° og ellers som terrassevin, til salatretter, charcuterier, sommerens lette måltider, fisk, og fjerkræ, gris og okse. Dejlig til picnic i skov og på strand, på ferie og i båden.

Magnum med 1,5 L til 146,- kr. pr fl. & Jerobaum med 3 L til 375,- kr. pr fl.

Den sjældne drueblanding for en sydfransk rosé i Rosé L’Instant består af Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Druerne høstes om natten for at bevare aroma og friskhed bedst muligt. Vinifikationen foregår traditionelt med temperaturstyring i ståltanke.

Rosé L’Instant indgår i serien L’Instant vine af hvid, rosé og rød. Nemme dagligvine på et højt niveau til meget attraktive priser. Se den hvide og den røde under deres egne beskrivelser.

Domaine La Grande Courtade er beliggende ved det meget kendte Ensérune nær Beziers i middelhavets runding, nær vejen, Via Domitia, der forbandt Rom med Spanien. Nu er Canal Du Midi måske det mest kendte i området. Den passerer under højen i Malpas-Tunnellen, den første i verden udhugget til en kanal. Ensérune er kendt for sit galliske Oppidum, de keltisk/romerske bosættelser efter jernalderens forudgående bebyggelser, spredt ud over romernes imperie. Oppe fra bopladsen kan man betragte den udtørrede sø, Montady, et af verdens meste interessante og spændende natursteder, hvor La Grande Courtade ligger nær ved.

Château de Luc, Cuvée les Jumelles Rosé, Bio.

77,- kr./fl. – 462,-/6 fl. Nr. 40-20. 12,5°

Denne rosé forener friskhed fra Cinsault druen med kompleksiteten fra Grenache druen. En naturlig og let rosévin. Bleg laksefarve med let syrlig duft af røde bær. Fyldig, delikat og smuk, kødfuld smag med aromer af litchi og vinmarksfersken samt en god syrebalance.

Kan serveres året rundt ved 10° og ellers som apéritif og terrassevin, til sommerens forskellige måltider, gratinerede østers, grillede hummer og krydrede kæmperejer, til salater og grillede, marinerede kødretter.

Årgang 2020 fik guldmedalje i The Drink Business.

De biologisk dyrkede druer høstes med kun 40 hl pr hektar om natten for at bevare mest mulig aroma og friskhed. Vinifikationen foregår traditionelt med udblødning af Cinsault og presning af begge druer. Det hele i temperaturstyrede ståltanke.

Roséen fra Château de Luc indgår i en serie af 6 vine – La Gamme Terroirs – sortimentet eller serien, der bedst udtrykker terroirets virkninger på vinene – sammen med Hvid og Rød Luc, Tour de Rieux fra Minervois, Château Coulon og L’Orangerie fra Château de Luc. Se mere om hver af disse vine her på de forskellige sider.

Der knytter sig flere interessante historier til Château de Luc. Se dem under de andre vines beskrivelser. Slottet er en videreførsel af en befæstet borg. Hestestaldene er ombyggede og indrettede til smagelokaler og kontorer. I de dybe kældre lagrer vinene på egefade. Familien Fabre bor på Château de Luc, og det er her, man mødes til begivenheder og ønoturisme.

Château Fabre Gasparets, Rosé Les Amouries, Bio

Hjemtages konstant – men kun ved forhåndsbestillinger.

139,- kr./fl. – 834,-/6 fl. Specialfremstilles i begrænset mængde. Nr. 40-40. 12,5°

En bemærkelsesværdig Rosé fra Fabre Gasparets i høj kvalitet til særlige anledninger. Fin ledsager til måltider og smuk til nydestunder. Sart laksefarvet og fin duft af rosenblade og nødder. Svagt krydret og fyldig smag med en afslutning af stikkelsbær syltetøj.

Drueblandingen består af Mourvèdre og Grenache. Den første for det bløde, fyldige, favnende og den sidste for bred, glad frugt. Høstudbyttet begrænses til kun 25 hl pr ha, hvilket giver en intens most og dermed en forholdsvis intens vin.

De to druer vinificeres hver for sig i ståltanke og blandes efter gæringens afslutning. Herefter ligger Les Amouries på egefade i tre måneder for at give lidt mere fylde til vinen, hvorved yderligere lidt smag af karamel og abrikos fremkommer.

Rosé Les Amouries dyrkes på Château Fabre Gasparets ejendom i Boutenac i det nordlige Corbieres. Vinene herfra har den særlige egenskab at være på een gang lette og med intens frugtsmag. Det er denne kombination, der gør vinene fra Fabre Gasparets behagelige. De bliver ikke “for meget”. Se beskrivelser af de røde vine fra dette Château under rødvine.

Domaine Cherrrier Pere et Fils, Rosé

 122,- kr./fl. – 732,-/6 fl. Nr. 41-80. 13,5°

Medens de hvide vine på Sauvignon Blanc med god grund er de dominerende i Sancerre i det forholdsvis nordlige klima og på den kalkholdige jord, dyrkes der også Pinot Noir til særligt markante og intense Roséer og røde Pinot-Noir-vine.

Smuk, lidt dyb og indtagende farve. Tør og frisk med duft af jordbær, hindbær og kiwi. Rig og smuk, lang og fyldig smag af røde frugter tilføjet en behagelig mineralitet ligesom i de hvide vine på Sauvignon Blanc.

Velegnet som apéritif og ledsager til salater, grillretter, ostebord og desserter og har “krop” og styrke nok til kraftigt måltid. Naturligvis særlig velegnet til varme stunder på terrassen eller altanen samt “et lille glas i utide”. Vinter- og julemåltider vil få et friskt og lifligt tilskud med rosévin som ledsager.

Cherrieres fine Rosé produceres sammen med de hvide Sauvignon Blanc på et kalkholdigt højdedrag lidt vest for Sancerre i landsbyen Amigny. Familien Cherrier har 13 hektar med vinstokke, og de 2 dyrkes med Pinot Noir til både rosé og røde vine.

Château Coudray-Montpensier i Chinon Rosé

82,- kr./fl. – 492,-/6 fl. Nr. 46-11. 13°

Bemærkelsesværdig intens Rosé fra Loires bredder til årets nydestunder og landlige måltider. Laksefarvet, aromatisk duft, kraftig smag med god struktur. Fin frugtfylde i munden og lidt krydret eftersmag. Velvalgt til salat- og fiskeretter, som nydevin og til grill- og kødretter. Servér ved 10-12° og mærk, hvordan Chinon Roséen udfolder sig.

Druen til denne Rosé fra Chinon er 100% Cabernet Franc. En drue fra Bordeaux, som kun indgår med en lille del i disse rødvine i Sydfrankrig. Langs Loire med mere tempereret klima bliver Cabernet Franc blød og rund uden at miste sit markante, fyldige præg. Vinifikationen foregår traditionelt med temperaturstyring i ståltanke.

Denne rosé indgår i en serie, hvor de røde også er kommet til Danmark hos VinFraFrankrig. Nemt tilgængelige vine på et ordentligt prisniveau til daglige vine og til overraskelser for interesserede vinelskere.

Se beskrivelse af Chinon Rouge Tradition og Apogée under de røde vine.

Château Coudray-Montpensier på 34 hektar er beliggende i Chinon ud for Le Mans, syd for Loire omkring Vienne floden og mellem Tours og Angers. Dette Château og fem andre tilhører siden 1994 Vignobles Feray. I Chinon må der kun dyrkes Cabernet Franc til roséer og røde vine ifølge appellationsbestemmelserne. Se mere om Vignobles Feray og Château Coudray-Montpensier på forsiden af VinFraFrankrig under Château Moncontour.

Rosé fra Domaine Guilhemas i Béarn i Pyrenæerne

90,- kr./fl. – 540,-/6 fl. Nr. 48-10. 12,5°

I Pyrenæerne nær Atlanterhavet i Béarn dyrkes den meget kraftige Tannat drue sammen med Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc til roséer og røde vine. Herfra fåes meget markante og fyldige roséer med kraftig duft og lang og bred smag. I Rosé Guilhemas er blandingen 75% Tannat og 25% Cabernet Franc.

Fyldig og kraftfuld rød farve. Frisk duft af jordbær og æbler. Rund, fyldig og aromatisk smag af røde frugter med en anelse krydret sødme.

Velvalgt nydevin og ledsager til fiske- og grillretter, retter med lyst kød og krydrede kødretter. Til picnicture og strandophold samt i båden vil Guilhemas Rosé være en fortræffelig nydevin. Servér ved 10-12° og lad aldrig roséer og hvide vine opholde sig i et køleskab, så vinen mister sin oprindelige værdi.

Domaine Guilhemas, hvor ejeren, Pascal Lapeyre har sin bolig, befinder sig oppe i bakkerne bag Béarn og er med sydvendte markskråninger stærkt eksponeret mod solens varme til bedst mulig drueproduktion.

Rosé fra Domaine Lapeyre i Béarn i Pyrenæerne

100,- kr./fl. – 600,-/6 fl. Nr. 48-12. 12,5°

Den mest kraftige drue af alle er Tannat og har hjemsted i Bearnais. Denne Tannat drue til roséer og røde vine er samtidig den mest sunde drue på grund af kraften fra tanninerne med antioxydanterne. I Rosé Lapeyre er blandingen 50% Tannat og 50% Cabernet Franc.

Fyldig, rødlig laksefarve. Glad frugtig duft. Fed frugtagtig bred og lang smag med en flot finale. Godt vinvalg til det pæne køkken. Servér ved 12° til veltilberedte retter sommer og vinter.

Domaine Lapeyre, der er familienavnet gennem fire generationer siden 1909, er beliggende i den tidligere saltby Béarn i området Bearnais, hvor vinene vinificeres og lagres, og hvorfra vinene sælges og udleveres.

Utallige offentliggjorte lægefaglige undersøgelser peger alle i samme retning med god sundhed og livsforlængende egenskaber ved moderat, daglig vinledsagelse til måltiderne gennem livet grundet tanninernes og antioxydanternes helbredsfremmende egenskaber. Se meget mere nederst under de røde vine i varegruppen Nr 68-xx.