Cuvée Tradition fra Mas Sainte Berthe i Les Baux de Provence

93,- kr./fl. – 558,- kr./6 fl. Nr. 54-20. 13°

Fuldendt rødvin med karaktér og stor fylde forenet med Provences lethed og elegance.

Tradition er sammensat af 27% Syrah, 45% Grenache og 28%, Cabernet Sauvignon. Purpur farve og krydrede dufte af sydfrankrigs krydderurter i den omgivende garrigue. Tilpas fyldig smag med krydderier og en anelse sødme sammen med den Provencalske lethed og elegance.

Velegnet til retter med hvidt kød og grillretter, ostebord, charcuterivarer og som nydevin. Skal nydes ung, men kan gemmes 3-5 år.

Druerne er håndplukkede, omhyggeligt sorterede og gærer hver for sig. Vinene gennemgår både alkoholisk og malolaktisk gæring. Den sidste omdanner med mælkesyrebakterier den skarpre æblesyre fra gæringen til den bløde mælkesyre. Cabernet Sauvignon ligger 1 år på 2-3 år gamle egefade.

Mas Sainte Berthe er beliggende i det 300 dage årligt solbeskinnede Lex Baux de Provence, det vestligste af Provence ved Rhone-floden, med Durance floden nordom, vendt mod syd og med ryggen imod de 25 km lange og 300 meter høje Alpiller. Mistralen blæser 180 dage årligt sine udtørrende vinde ned fra Alperne, gennem Durance-floden og ud over Rhone-deltaet, som giver en god sundhedstilstand for vinene. De kalkholdige lerjorde dækket af sten er perfekt drænede fra de gennem tiderne forvitrede bjerge med kalkskærverne rigeligt spredt ud over markerne.

Cuvée Louis David fra Mas Sainte Berthe i Les Baux de Provence

140,- kr./fl. – 840,- kr./6 fl. Nr. 54-25. 13,5°

Ejendommens bedste cuvée. En kraftfuld Provence rødvin med den særlige Provence karaktér, men her med stor fylde forenet med lethed og elegance i den særlige drueblanding.

Louis David er sammensat af 28% Syrah, 26% Grenache og  46% Cabernet Sauvignon udvalgte fra de ældste vinstokke på 30-50 år.

Meget dyb farve i glasset. Fin og krydret duft. Lang, fyldig og kompleks smag med god harmoni. Perfekt ledsager til okse- og lammekødsretter, vildt- og griseretter, fjerkræ og provencalske retter. Kan gemmes i 5-10 år.

Da Cuvée Louis David er ejendommens bedste cuvée, er den opkaldt efter igangsætteren af vindyrkning på ejendommen i 1950, hvor der hidtil havde været dyrket frugt. Denne cuvée er hentet fra de ældste vinstokke, håndplukkede og omhyggeligt sorterede. Druerne vinificeres hver for sig og gennemgår efterfølgende malolaktisk gæring. Modnes i et år på 1-2 år nye/gamle egefade.

Den første alkoholiske gæring medfører den skarpe æblesyre. Derfor anvendes maloaktisk “gæring” ofte efterfølgende, hvor æblesyren med mælkesyrebakterier omdannes til den blødere mælkesyre. På Mas Sainte Berthe dyrkes vinmarkerne efter metoden Agriculture Raisonée, Bæredygtigt Landbrug, for målrettet og begrænset anvendelse af industrielt fremstillet gødning og bekæmpelsesmidler.

Beaujolais-Village, Le Jeune Homme, fra Domaine Alexis de Benoist.

100,- kr./fl. – 600,-/6 fl. Nr. 56-10. 13°

Nyhed fra Beaujolais. Smægtende frisk og markant vin fra Gamay druen, der med sin frugtagtige most med beherskede tanniner giver en fyldig og forfriskende nydelse. Denne årgang 2016 er en fuldmoden, nænsomt fadlagret og fyldig Beaujolais med fuld styrke og forfriskende liflighed. Kan formentlig være frisk i mange år fremover.

Gamay dyrkes i Beaujolais på granitgrund i det sydligste af Bourgogne og har dermed sin helt egen kraftfulde – men bløde duft og smag af kirsebær og solbær med et pust af peber og viol, en god syre og et relativt lavt indhold af tanniner.

Alexis de Benoist stammer oprindeligt fra Champagne, men har siden 2010 overtaget driften af familiens ejendom i Grevilly med 6 ha marker beliggende i Maconnais til hvidvine på Chardonnay og 3,5 ha i Beaujolais i Saint-Etienne-des-Oullières til rødvine på Gamay. Han driver således ialt 9,5 hektar på manuel vis og producerer både Chardonnay- og Gamay-vine på marker temmelig langt fra hianden, som ikke er usædvanligt i fransk opdeling af ejerskab til vinmarkerne. Er i gang med omlægning til produktion af bio-vine.

Druerne håndhøstes ved højeste modenhed og sorteres, så kun sunde druer vinificeres på hele klaser. Afhængigt af årgangenes muligheder lægges vinene efter gæring på egefade i et halvt til et helt år, hvilket giver fint afrundede og forfriskende selskabsvine.

Tour de Rieux, AOC, La Bergerie, fra Minervois, Bio.

75,- kr./fl. – 450,-/6 fl. Nr. 58-10. 14,5°

Tiltalende rubinfarve med purpur noter i glasset. Fyldig duft af røde frugter med en anelse af mynte. I munden lang, fyldig og koncentreret med silkeagtige tanniner fra drueskallerne og med lidt krydrede aromaer og kirsebærnoter.

Fylde og krydderi fra 70% Syrah og friskhed fra 30% Cinsault. Ikke alene dejlig til lasagne, grillede retter og ristet oksekød – men også til fjerkæ, får og gris. Bedste serveringstemperatur ved 20º, hvor alle noterne kommer til fuld udfoldelse. Bergerie de Rieux 2018 er efter anskaffelse december 2020 blevet drikkemoden i sommeren 2021 og kan gemmes 4-5 år fra høståret. Den modner og bliver langsomt fyldigere med tiden.

Som i en niche af Paradiset mellem pinjeskove og garriguen ligger vinmarkerne til Château Tour de Rieux ved foden af Montagne Noir. De er som en støttemur til Massif Central mod nord, i et historisk område af dimensioner og med udsigt til Middelhavet mod øst, over Corbieres mod syd og i klart vejr helt til Pyrenæerne. Derved er markerne exponeret mod syd, så vinstokkene optimalt kan optage mest mulig sol til druedannelsen.

Vinstokkene står fast i en blanding af ler- & limsten og sand, der er velegnet til druerne Syrah, Cinsault og Grenache, og må søge dybt ned efter vand og næring. Druerne vinificeres under temperaturkontrol for at bevare mest mulig frugt og lagres i ståltanke, indtil vinen kommer på flasker.

L’Orangerie de Luc, AOC, Bio. Krydret og fyldig til alle årets måltider.

75,- kr./fl. – 450,-/6 fl. Nr. 60-10. 14,0°

Fremragende dagligvin på højt niveau. Eftertragtet af kendere til privat forbrug og på spisesteder og restauranter. Dyb mørkerød farve. Krydret duft af svedsker og brombær, lidt peber og cacao. Kompleks og elegant frugtsmag med god syrebalance og silkebløde tanniner fra drueskallerne. Elskelig vin for sin dybe purpurfarve og meget fyldige smag af friske frugter, modne kirsebær og mandarinskræl, en anelse lakrids og indbydende friskhed.

Fransk tradition og godt håndværk til alle typer måltider året rundt. Nyd denne vin medens den er ung og frisk. Servér ved 20 grader til alle gode, danske retter, kalvesteg og bøf, and, lam og vildt, peberbøf og grillretter. Kan nydes afkølet på varme dage – men yder mest i duft og smag godt tempereret.

Famille Fabres Vinmarker ligger i Lézignan-området nær floden Aude i nærheden af Canal Midi. Vinstokkene vokser i blanding af ler- og kalkjord med rullesten ovenpå. Høstudbyttet begrænses ved grøn høst til 50 hl pr. ha. Druesammensætningen består af 60% Syrah, 30% Carignan og 10% Grenache. Nogle af syrah-stokkene er plantede i Louis Fabres fars tid før 1982, Andrés Fabre. Disse ældre vinstokke giver mere intense druer og most til vinen.

Syrah, Carignan og Grenache høstes manuelt og vinificeres på de hele druer med langtids macération, der betyder udblødning med skindkontakt gennem nogen tid, for at udtrække al smag af druerne. Derved opnåes et friskfrugtagtigt udtryk i vinen. Mosten langtidsgæres under temperaturkontrol med delestage, der er omhældning i tankene, så de tunge og lette dele af mosten blandes i gæringstankene for at udtrække mest muligt af druernes smagsstoffer. Soutirage hver tredje måned, hvor den afgivne og opsamlede CO2 blandes ind i mosten igen ved omhældning mellem gæringstanke. Svovling er efterhånden næsten helt udeladt.

Château de Luc, AOC, Rouge Les Jumelles, Bio.

80,- kr./fl. – 480,-/6 fl. Nr. 60-20. 14,0°

Yderst elegant herrevin.

Autentisk, sydfransk vin med finesse og elegance. Granatrød farve med purpur reflekser med sydens dufte af rød frugt og krydderier. Frisk frugtsmag med afbalanceret syre og udmærket mundfylde samt dejlig eftersmag med silkebløde tanniner fra drueskallerne. Altid velbehagelig som dagligvin og fortræffelig til festlige lejligheder.

Château de Luc udmærker sig ved nogle meget fine noter, der er svære at forklare, og som opstår efterhånden, som måltidet udvikler sig. En speciel vin, man aldrig kan blive træt af.

Passer fortrinligt til de allerfleste gode, danske retter som f. eks. grise-, kalve- og oksesteg, fjerkræ- og vildtretter, samt charcuterivarer og pølseborde, salater og buffeter. Bør nydes godt tempereret, så duft og smag bedst udfolder sig. Må gerne serveres afkølet på varme dage, hvorved en herlig, syrlig tone fremkommer. Kan nydes igen og igen. Er bedst i de første dage efter optrækning.

Robert Parker har givet en tidligere årgang 91 point.

Druerne i mosten er blandet af 25% Syrah og 35% Carignan, 15% Grenache og 25% Mourvedre. Dyrkes på Château de Luc i Le Luc-sur-Orbieu i det nordlige Corbieres på terrasser med en blanding af ler- og kalkjord, dækket af runde sten, der holder på varmen. Château de Luc har tilhørt Famille Fabre siden 1876.

Høstudbyttet er begrænset til 45 hl pr. ha.. Carignan og Grenache høstes manuelt og vinificeres på de hele druer med langtids macération, udblødning, gennem nogen tid, for at udtrække al smag af druerne. Syrahdruerne ribbes af stilkene og presses, og mosten langtidsgæres under temperaturkontrol med delestage, omhældning, så de tunge og lette dele af mosten blandes i gæringstankene til fuld udtræk alle druernes smagsstoffer. Soutirage hver tredje måned, hvor den afgivne og opsamlede CO2 blandes ind i mosten igen ved omhældning mellem gæringstankene.

Cuvée Lux de Luc, uden svovltilsætning, Bio.

90,- kr./fl. – 540,-/6 fl. Nr. 60-25. 14,0°

Liflig, frisk og imødekommende. Tildels let, men smægtende frugtfyldig vin til nydestunder og de fleste måltider. En god nyhed for de, der forsøger at finde vine uden eller med meget lidt svovl.

En sjælden blanding af Mourvedre og Carignan ligesom i Fabre Gasparets fra Boutenac, som dog er fadlagrede, men med samme interessante drueblanding. Frisk, purpurrød farve i glasset, lille fin duft af sødmefyldte mørke frugter og en særdeles imødekommende rødvinssmag, fyldt af modne frugter fra skov og frugthave. Måske lidt kort i smagen – men til gengæld henrivende i retning af fuldmodne, mørke moreller og med silkebløde tanniner fra drueskallerne. Intusiaster for Italienske vine vil elske denne mere brugsvenlige rødvin.

Passer fint til sommerens lette og lidt fyldige retter og til årets forskellige retter, hvor ingridienserne får lov til at smage af deres eget uden krydderitilsætninger, for eksempel simre- og gryderetter. Servér gerne afkølet på varme dage ved 12°; men som ved alle rødvine, de udvikler sig bedst ved 20°.

Druerne i mosten er blandet af Carignan og Mourvedre. Carignan er udbredt i det sydlige Languedoc og bliver meget intens, fyldig og med elegant finesse på gamle stokke. Se Racines fra Domaine Lauriga nedenfor. Mourvedre er især kendt fra Bandol-vinene med smag af brombær og svesker, urter og lakrids. Bruges også udbredt i Rhone vine og i Châteauneuf du Pape vine.

Begge druer til Lux de Luc dyrkes på Château de Luc i Luc-sur-Orbieu i det nordlige Corbieres på terrasser med en blanding af ler- og kalkjord, dækket af småsten, som det er givet på denne egn og på slottet, hvor familien bor, og FamilleFabre virksomheden har kontor, fremvisning og produktion på den anden side af vejen i Luc sur Orbieu.

Høstudbyttet begrænses for at skabe intens most. Carignan og Grenache høstes manuelt og vinificeres på de hele druer med langtids macération, udblødning, gennem nogen tid, derefter Co2 udblødning, for at udtrække al smag af druerne. Forædles ved lagring i 8 måneder i ståltankene.

Domaine Luc Syrah-Viognier, IGP, Bio. Friskt alternativ til roséer.

65,- kr./fl. – 390,-/6 fl. Nr. 60-32. 13,0°

Lille parti af ny årgang 2020 på lager.

Et dejligt alternativ til roséer med sin intensitet og dybde. Helt særlig blanding af hvid Viognier og rød Syrah. Brillant rubinrød farve. Let duft af frugt, krydderier og lidt blomster. Den krydrede Syrah-drue afrundes i smagen med den runde og milde Viognier til en harmonisk og kompleks frugtsmag.

Dejlig enten kølig eller ved 18° til salater, grillet fisk og fjerkræ, pizza, kød og lam samt stegeretter. Fortrinlig alternativ til roséerne med sin farve, intensitet og lethed. Spændende at variere vinvalget med.

Druerne fra 20% hvide Viognier- og 80% røde Syrah-druer høstes samtidigt, køres hjem i små vogne og blandes efter ribning, inden de anbringes i gæringstankene, hvor begge druer, hvide og røde, gærer sammen for at opnå en aromatisk harmoni.

Famille Fabres Château de Luc har opnået status som biologisk landbrug gennem fravalg af kunstgødning og syntetiske sprøjtemidler. I det nordlige Corbieres nær Middelhavet med de mange og varme vinde og megen sol, er Bio-produktion oplagt.

Château Fabre Gasparets, AOC, Bio. Sjælden Topvin.

KUN 122,- kr./fl. – 732,-/6 fl. Nr. 60-40. 14,0°

Excellent, koncentreret og harmonisk topvin fra Boutenac. Intens rubinrød farve. Oprigtig duft af moreller og mørke bær. Silkebløde tanniner fra druerne og den nænsomme fadlagring i både nye og få år gamle egefade omslutter en frugtfyldig smag med høj finesse og stor elegance. Servér ved 20 grader til alle gode måltider med f. eks. vildt og and, bøf og stegeretter samt modne oste. Bedst 2., 3., 4.-dagen o.s.v. grundet tilpas iltning. Tag et glas af flasken dagen før brug og lad vinen ilte i glas og flaske i den nødvendige tid.

Perfekt til gæstemåltider. Mest velegnede julevin. Flot gavevin. Frisk nydelse ved begrænset serverings-temperatur. Interessant i 1,5 L Magnum og 3,0 L Jerobaum, hvor vinene udvikles bedre og fyldigere. Kan gemmes i nogle år.

Årgang 2015 har fået ikke mindre end 92 point i Robert Parkers Wine Advocate!

Vinavisen tildelte i 2018 Fabre Gasparets 2015 og i 2019 årgang 2016 guld og 5 stjerner.

Fås også i:

1½ L Magnum, 260,- kr. Nr. 60-42 – 1½ L Magnum i trækasse, 285,- kr. – 3,0 L Jerobaum, 580,- kr. Nr. 60-46.

Château Gasparets har været i Famille Fabres eje siden 1711. Ejendommen ligger i byen Gasparets i det nordlige Corbieres og er omfattet af apellationen Boutenac, med kravet om mindst 30% Carignandruer i drueblandingen. Den sentmodnende Carignan med de tykke skaller fra gamle vinstokke er en drue med store muligheder i de rette håndværkshænder som hos Famille Fabre.

Druerne til Fabre Gasparets håndhøstes fra gamle vinstokke på 26-55 år og er blandet af 56% Carignan, 24% Mourvedre og 20% Syrah. Hver druesort gærer hver for sig. Efter gæringen blandes druerne og lagrer 1 år på franske 300 l Bourgogne egetræsfade. Kun ¼ af fadene udskiftes årligt. Derved begrænses fadpåvirkningen til den optimale elegance og finesse i drueblandingen.

Boutenac La Serre, AOC, Bio – fantastisk topvin.

162,- kr. pr. fl. – 972,- kr./6 fl. Flot trækasse. Gl. lav pris fastholdes. Nr. 60-52. 14,5°

Denne cuvée hidrører fra de ældste vinstokke i apellationen til Château Fabre Gasparets-produktionen. Dyb rubinrød farve.  Intens, rig og lovende duft af mørke frugter, lidt orange og vanilje. Fyldig og rund, lang og kompleks frugtsmag med lidt orangeskal og vanilje samt silkeagtige tanniner. Servér ved 20 grader til raffinerede retter med okse, vildt og sneppe samt som vildtragout og langsomt sammenkogte simreretter. Ypperlig nydevin. Velegnet gemmevin. Uovertruffen gaveidé til de bedste kunder og venner.

Bedst 2., 3., 4.-dagen og videre. Tag et glas af flasken dagen før brug og lad vinen få den nødvendige tid til iltning. Man får en sjælden, fantastisk vin i Boutenac La Serre på højeste niveau, som Barolo, Amarone, Saint-Émilion, Châteauneuf du Pape og tilsvarende pragtvine må respektere. Nydes bedst ved 20° over flere dage. Kan gemmes i op til 10 år.

Denne kvalitetsvin stammer fra de ældste stokke i Boutenac med et usædvanligt udtryk for stedets terroir – ikke mindst for Carignan-druen. Druesammensætningen består af 40%Carignan, 15% Syrah og 45% Mourvedre. Ældre vinstokke og grøn høst med afklipning af nogle af drueklaserne om foråret begrænser udbyttet til 30 hl pr. ha.. Bl. a. derfor en højere pris for denne vin.

Høsten foregår manuelt, druerne samles i små vogne, så druerne kommer hele til gæringskarrene. Druesorterne gærer hver for sig og på forskellig måde. Efter gæring sammensættes vinen og lagrer et år på franske egefade.

Boutenac-appellationen er helt enestående og speciel. Man har passet godt på Carignan-planterne og har nu gamle stokke i parceller, der yder noget sublimt med alderen. Intenst og fyldigt ligesom gamle, erfarne mennesker. Derfor har Boutenac fået egen appellation siden 2005 på betingelse af mindst 30% Carignan i blandingerne. Herved fremstilles et flottere alternativ til de fineste af denne verdens øvrige og meget kendte vine, som må undvære Carignan.

Château Coulon Éole Rouge, AOC, Bio.

Famille Fabre var fra 1991 pionerer med Bio-vine fra Domaine Coulon i Corbieres.

80,- kr./fl. – 480,-/6 fl. Nr. 60-60. 13,5°

Intens mørkerød farve med violette nuancer. Fine dufte af mørke bær og enebær. Harmonisk, fyldig og delikat smag af moreller og brombær og med god syrebalance, silkeagtigt indpakket i bløde tanniner. Servér til hverdag og fest til lam og bøf, kalve-, grise- og vildtretter. Biologisk dyrkning bevirker smagsmæssig fylde og forøger glæden ved vinnydelse.

Nye årgange kan være lidt “friske og grønne”, men vil udvikle sig i løbet af året til den velkendte finesse og elegance, der gør den blød og rund til en prægtig daglig- og festvin. Nydes bedst godt tempereret ved 20°.

Druesammensætningen består af 25% Syrah og 50% Carignan, 20% Grenache og 5% Mourvedre. Høsten begrænses ved biologisk dyrkning til 45 hl pr. ha.. Carignan og Grenache vinificeres på hele druer, og Syrah og Mourvédre efter macération carbonique-metoden med lang udblødning på Famille Fabres Château Coulon, der ligger i landsbyen Cruscades ved floden Aude nær Narbonne ved Middelhavet.

Klimaet i Corbieres er meget varmt og tørt. Det blæser de fleste dage. Derfor navnet Éole fra den græske gud for vindene, Aeolus. Tramontanen og andre vinde blæser 200 dage om året; det giver fine muligheder for biologisk dyrkning af vinene i Cruscades på Château Coulon. Sprøjtning med syntetiske midler mod skadedyr og mod ukrudt har siden 1991 været udeladt. Kunstgødning er helt fravalgt; planteresterne fra vinproduktionen anvendes i stedet, og dermed har Château Coulon forlængst opnået godkendelse og status som biologisk landbrug.

Château de Luc, Veredus, Bio.

110,- kr./fl. – 660,-/6 fl. nr. 60-71. 14,5°

Overraskende og harmonisk, velskabt bio-rødvin. Nænsomt fadlaget på nye og gamle egefade. Dyb mørkerød farve. Duft af svedsker og brombær, en anelse lakrids og karamel. Kompleks og lang, fyldig og elegant smag af mørke frugter indsvøbt i silkebløde tanniner.

Veredus er udmærket til milde og fine retter som f.eks. kalvesteg, and og gås, og kraftige retter som lamme- og vildtretter. Servér godt tempereret ved 20°. Tag et glas af flasken dagen før brug, så vinen får sin tid til iltning, så alle dufte og smagsnuancer kan henrykke smagsløgene. Er som en naturligt fremstillet vin bedst 2., 3., 4. o.s.v. -dagen. Kan nydes nu – men også gemmes 8-10 år fra høståret.

Næsten samme indhold som Coulon Rouge Eole – men fadlagret.

Veredus vindruerne dyrkes på Château Coulon i Lezignan, og Veredus betyder, stedet, hvor man skifter postheste, idet ejendommen ligger tre mil vest for Narbonne. Navneskiftet fra Château Coulon til  Château de Luc før Veredus skyldes bedre sammenhæng i Famille Fabres nye opdeling af deres vine. De to Châteauer er naboejendomme.

Druesammensætningen, l’assemblage, består af håndplukkede druer fra 20% Syrah, 20% Grenache, 40% Carignan og 20% Mourvédre, der ved biologisk dyrkning er begrænset til 30 hl pr. ha.. Druerne køres i høsten hurtigst muligt hjem i små tipvogne, så de ubeskadigede og friske straks kan vinificeres.

Vinifikationen er specielt udført for hver af de forskellige druesorter. Veredus lagrer et år på 300 liters Bourgogne-egefade af forskellige årgange – og hver druesort for sig – for at opnå den elegante og smagsfulde kompleksitet, holdbarheden og evnen til at lagres.

Grande Courtade, L’Instant Rouge, Bio.

65,- kr./fl. – 390,-/6 fl. Nr. 60-76. 12,5°

Ukompliceret rødvin med stil og karaktér til daglig brug. Anvendelig til samtlige årets dagligmåltider, til sommerens grillretter og til de dage, hvor det kunne være spændende at vælge en anden vin end ellers til måltidet. Til den favorable pris får man meget vin.

En spændende drueblanding af 40% Malbec, 30% Grenache og 30% Alicante Bouschet med både fyldig frugtsmag, fine tanniner og lang eftersmag plus en lille sødme.

Malbec druen er hovedvinen i Cahor området; een af de kraftigste og dermed sundeste vine, der findes. Men her er den vinificeret til en behagelig nydevin og måltidsledsager.

Alicante Bouschet er tilmed interessant, fordi Quinta do Carmo i Bacalhôa Group i Alentejo i Portugal dyrker denne drue ifølge deres hjemmeside. Hugh Johnson nævner det samme i Den Store Vinbog 1995 fra Lindhardt og Ringhof.

La Grande Courtade er een af Famille Fabres 5 gårde ved Bezeirs. På dem alle dyrkes Bio-vine efter en pionérbegyndelse i 1991 på Château Coulon. Forholdene i Corbieres og omegn er perfekte til bio-vin dyrkning, fordi solen altid skinner, og Tramontanen og andre vinede blæser fra forskellige retninger mange af årets dage.

Tempranillo fra Château Coulon, Bio.

65,- kr./fl. – 390,-/6 fl. Nr. 60-78. 13,5°

Lille parti af ny årgang 2020 på lager.

Den originale spanske druesort har en karakteristisk krydret fylde. I denne sydfranske udgave med fyldig frugt og noter af kaffe og cacao fås en god alternativ rødvin til daglig brug.

En enkeltdruevin med 100% tempranillo i flasken giver en krydret og kraftig vin med granatrød farve, duft af mørke frugter, sommetider lidt af violer og stokroser, og fyldig, frugtagtig smag af sorte frugter, krydderier, lidt cacao og med fine tanniner i en god længde.

Denne Tempranillo fra Sydfrankrig er lidt anderledes end en Tempranillo fra Spanien og meget velegnet til mange forskellige måltider med fyldig smag.

Tempranillo bliver dyrket på Château Coulon i Cruscades, hvor alle vine siden 1991 er dyrket biologisk uden syntetiske sprøjtemidler, kunstgødning og nu uden tilsætning af svovl. Høstudbyttet er kun 50 hl pr. ha, der ved fuld modenhed giver intens most til vinificeringen. Ydermere anvendes lang udblødning i 3 uger før gæringen, der bevirker udtræk af alle duft- og smagsstoffer.

Grande Courtade, Pinot Noir, Bio.

75,- kr./fl. – 450,-/6 fl. Nr. 60-80. 13°

Pinot Noir fra La Grande Courtade i Sydfrankrig i den nu udsolgte årgang 2018 har været en ualmindelig stor oplevelse, ligesom man forventer af en “rigtig” Pinot Noir fra Bourgogne. Årgang 2018 fik sølvmedalje i Concours Générel de Bruxelles.

Årgang 2020 af denne kvalitetsvin er netop hjemkommet. Den er foreløbig mere “frisk” i duft og smag, som alle nye årgange vil være. Til prisen får man et usædvanlig godt forhold mellem pris/kvalitet.

100% enkeltdruevin på Pinot Noir med den karakteristiske lyse farve, en duft af stald, mark og tørv og en intens og fyldig smag med lidt sorte kirsebær forenet i en lethed, som kun Pinot Noir og dygtige vinmagere kan levere. Nyd elegancen, den fine duft og behagelige smag på terrassen og til alle måltider året rundt, tempereret eller kølig som en rosé.

Druerne høstes ved fuld modenhed med kun 50 hl pr. ha og udblødes et par uger for udtrækning af alle smagsstoffer inden gæringen foregår. Derefter lidt fadlagring, som forener den kraftige most med lidt røgede noter.

Vinen kommer fra Domaine La Grande Courtade, een af Famille Fabres 5 gårde, der alle dyrkes biologisk, og som ligger uden for appellationerne ved Bezeirs. Derfor kan vi hos dem hente vine af høj kvalitet til (alt for) lave priser.

Château Lauriga, Le Cadet.

75,- kr./fl. – 450,-/6 fl. Nr. 62-20. 14,5°

Cadet betyder lillebror – vennernes daglige vin. Dejlig granatrød farve og fin duft af røde frugter, en anelse lakrids, sorte oliven og violer. På een gang let og rund og fyldig i munden, fin frugt med balanceret finesse samt en lille sød kant.

Fin som nydevin og ledsager til charcuterier, grillretter og retter med lyst kød som fjerkræ og gris. Typisk terrassevin, når det skal være rødvin, og velegnet ledsager til hele årets både fyldige og lettere retter. Kan på varme dage med fordel serveres kølig. Ellers 18-20º. Kan godt gemmes nogle år.

Le Cadet er blandet af 70% Syrah, 20% Carignan og 10% Grenache, og høstudbyttet begrænses til 35 hl pr. ha. Vinen lagres i ståltanke i 9 måneder. Le Cadet fik guldmedalje for årgang 2014 i konkurrencen for Uafhængige Vinproducenter.

Château Lauriga er beliggende lige midt i det område, der går under betegnelsen Rivesaltes, som hovedsageligt ligger i midten af Rousillon lige nord for Spanien og oppe i noget af Corbieres. Ejendommens 60 hektar ligger samlet omkring gården, der af fjerde generation, René & Jaqueline Clar, i 1990-erne blev kraftigt moderniseret både i mark og vineri. Ejendommen er i 2016 overtaget af Paul Mas.

Château Lauriga Racines. Helt speciel enkeltdruevin på over 100 år gamle Carignan vinstokke plantede i 1912.

88,- kr./fl. – 528,-/6 fl. Nr. 62-40. 14,5°

Racines betyder rødder, og denne Racines har rødder langt tilbage i tiden, fordi Carignan-stokkene blev plantede i 1912. Når Carignanplanter bliver gamle, kommer der en finesse ud af druerne ud over det sædvanlige ligesom i Pinot Noir- og Bandol-vinene og i Tannat 1909 fra Domaine Lapyere i Béarn (se længere nede).

Dyb, rubinrød farve, mild, lidt krydret duft af røde frugter. Smagen er kompleks med fine tanniner, kun fra drueskallerne, typisk for gammel Carignan. En gourmand-vin, der udfordrer kendere og glæder de nysgerrige. En sublim nydevin. Fik sølvmedalje i 2014 i konkurrencen for Uafhængige Vinproducenter.

Høstudbyttet begrænses af sig selv på så gamle vinstokke helt ned til kun 20 hl pr. ha, hvilket giver den meget intense most, og lagrer i ståltanke efter gærinsprocessen i 9 måneder helt uden fadlagring. Parcellen med Racines fik lov til at bestå under moderniseringen i 1990-erne på Château Lauriga, hvilket sikrer en helt unik vin. Château Lauriga sælger til moderate priser, hvilket jeg lader gå videre til alle interesserede, til et enstående godt forhold mellem pris og kvalitet.

Château Lauriga er nu overtaget af Paul Mas, der viderefører vinproduktionen på samme, høje stade som slægterne før. Ejendommen ligger lige øst for Thuir og vest for Perpignan, tæt på Pic Canigou, midt i Rivesaltes, og markerne er helt flade med grus, sand og lidt rullesten, der hurtigt opvarmer jorden og holder på varmen om natten.

Château Lauriga Cuvée Bastien. Kraftig Roussillonvin.

95,- kr./fl. – 570,-/6 fl. Nr. 62-60. 14,5°

Dyb rubinrød farve, duft af brombær og morbær med et strejf af milde krydderier og lidt sødme. I munden rund og meget fyldig, godt balanceret i indsvøbte tanniner alene fra den intense most.

Magnifique til at ledsage kraftige måltider, vildtragout, fjerkræ i kraftige saucer og modne oste. Drueblandingen består af 60% Syrah, 30% Carignan og 10% Grenache. Ingen fadlagring. Ren frugt med en usædvanlig fylde. Kan gemmes i nogle år.

Udbyttet til Cuvée Bastien begrænses til kun 30 hl pr hektar, druerne håndplukkes, kulsyre udblødning før gæringen og ingen fadlagring. Vinen ligger efter gæring på ståltanke i 9 måneder. Den megen sol i Roussillon medvirker til en kraftig fotosyntese og sammen med begrænset høst kommer denne raffinerede og kraftige vin frem af anstrengelserne.

Bastien er opkaldt efter det ene barnebarn af den tidligere ejer Clar. Nu er Paul Mas’ Domaines ny producent af vinene på Château Lauriga.

I Roussillon blæser Tramontane-vinden mellem Pyrenæerne og Massif Central mange af årets dage og ofte enten 3, 6 eller 9 dage i træk. Med evig solskin og megen blæst bliver sprøjtning imod svampesygdomme stærkt begrænset.

Domaine Guilhemas fra Béarn, Tannat & Cabernet Sauvignon og – Franc.

90,- kr./fl – 540,-/6 fl. Nr. 70-10. 13,0°

I Béarn tæt på Biscayen dyrkes den kraftigste drue af alle, Tannat. En meget sund drue på grund af det store indhold af antioxydanter. Farven er dyb rubinrød, duften venlig kraftig og krydret af mørke bær og kirsebær med en anelse sødme. I munden fyldig og kraftig af drueskallernes tanniner med krydret smag og modne, mørke frugter.

Meget behagelig og tiltalende. Umiddelbart tilgængelig nu til kraftige retter med hvidt og rødt kød, simreretter, juleand og vildtretter og mange flere. Men kan også blive lidt mere afrundet med årene.

Drueblandingen består af 50% Tannat, 25% Cabernet Sauvignon og 25% Cabernet Franc. Tannat fadlagres i 12 måneder, de to Cabernet lagres i ståltanke. Efter et års lagring klares vinene og kommer uden filtrering på flasker. Kan gemmes 6-8 år.

Udbyttet til Domaine Guilhemas begrænses til kun 45 hl pr hektar, druerne håndplukkes i løbet af 12-18 dage og gæringen foregår temperaturstyret ved 27-28 grader. Pascal Lapeyre, 4′ generation, bor selv på Domaine Guilhemas og anvender ikke syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning ud fra “lutte raisonnée”, gennemtænkt behandling, ikke strikt bio-vindyrkning, men med faglige vurderinger forud for enhver arbejdsopgave.

Domaine Lapeyre Rouge fra Béarn. Tannat & Cabernet Sauvignon.

100,- kr./fl. – 600,-/6 fl. Nr.  70-12. 13,5°

Brillant rubinrød farve, dyb og næsten sort. Intens duft af røde og sorte frugter. Fyldig, lang og bred smag fra Tannat og Cabernet Sauvignon druerne. Behagelige tanniner fra drueskallerne og en anelse fra fadlagringen. Meget imødekommende, behagelig og tiltalende. Bliver bedre med nogle års lagring.

Fortrinligt velegnet til retter med rødt kød, vildt, and, gås og lammekølle. Også en venlig nydevin uden noget til. Med stort indhold af Tannat må man være forberedt på et godt “bid” fra vinen. Men Lapeyre Rouge er behageligt tilgængelig nu, selvom den godt kan gemmes i nogle år. Tannat er een af de kraftigste druesorter, der findes, og dermed også een af de sundeste med henvisning til den omfattende litteratur om tanniner og antioxydanter.

Drueblandingen består af 75% Tannat og 25% Cabernet Sauvignon. Udbyttet til Lapeyre Rouge begrænses til kun 40-45 hl pr hektar, og druerne håndplukkes i løbet af et par uger. Mosten gærer under temperaturkontrol i 2-3 uger med daglig omrøring for at udtrække mest mulig smag til vinen fra mosten. Derefter fadlagres i 12 måneder, hvor kun en trediedel af fadene er nye, for at give et begrænset fadaftryk til at understøtte druernes kraftige smag. Efter et års lagring klares vinene og kommer uden filtrering på flasker. Kan gemmes 10-12 år.

Pascal Lapeyre er siden 1909 den 4′ generation, der fører familietraditionerne videre. På Domaine Lapeyre anvendes også “agriculture raisonnée”, hvor der i mindst muligt omfang anvendes syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning samt jordbehandles minimalt.

Domaine Lapeyre, Béarn. 100% Tannat fra vinstokke plantede i 1909.

150,- kr./fl. – 900,-/6 fl. Nr. 70-14. 14,0°

Usædvanlig vin med sin helt egen karaktér.

En bemærkelsesværdig sjældenhed. Tannat vinstokkene blev plantede i 1909, da nuværende ejers oldefar, Émile Lacau, besluttede at omlægge ejendommene fra frugtavl til vinavl. Denne tidligere hindbærmark er bevaret indtil nu med 1909-vinstokkene.

Med 100% Tannat fra vinstokke over 100 år gamle fås en ren, intens og ædel vin med dyb rubinrød farve, duft af syltede røde frugter og noter af vanilje. I munden meget fyldig, med silkeagtige tanniner og meget lang og bred smag. Kompleks trods enkeltdrue på grund af de gamle stokkes lille udbytte. Meget vinmættende. Vinkendere vil elske denne vin.

Lidt for nem bare at anbefale til kraftige måltider, men denne meget intense vin bør ledsage måltider med tilsvarende intensitet. Man må prøve sig frem eller bare nyde 1909. Kan nydes over mange dage i små glas som en Portvin og kan holde sig åbnet i ugevis. 

Oplevelsen af noget sublimt udebliver ikke. Rhone, Bordeaux, Alsace, Bourgogne o.m.a er udbredt kendte. Men her er en vin i et klassement fra Béarn af dimensioner. Bør hjemtages i et større antal for at følge udviklingen over årene.

Udbyttet begrænses til kun 35 hl pr hektar, druerne håndplukkes og sorteres minutiøst, temperaturstyret gæring i 3 uger ved 28-29° og videreudvikling i 18 måneder på egefade. Efter klaring og uden filtrering sættes Tannat 1909 på flaske. Kan gemmes 10-12 år.