Cuvée Tradition og Cuvée Louis David fra Mas Sainte Berthe i Le Baux de Provence

94,- kr. pr. fl. Tradition, 564,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 54-08

150,- kr. pr. fl. Louis David, 900,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 54-10

Leveringerne fra Mas Sainthe Berthe er desværre udskudt i år 2020 på grund af Corona krisen.

Fuldendte rødvine med karaktér og stor fylde forenet med Provences lethed og elegance.

Tradition er sammensat af 53% Syrah, 31% Grenache og 16%, Cabernet Sauvignon; den sidste har ligget et år på egefade. Purpur farve og krydret dufte af sydfrankrigs krydderurter i den omgivende garrigue. En overraskende fyldig smag med krydderier og en anelse sødme. Velegnet til retter med hvidt kød og grillretter, ostebord og som nydevin. Skal nydes ung, men kan gemmes 3-5 år.

Louis David er sammensat af 40% Grenache og 30% Syrah og 30% Cabernet Sauvignon fra 30-50 år gamle vinstokke. Meget dyb farve i glasset. Kompleks, fyldig og krydret duft. Lang og fyldig smag med god harmoni efter et års samlet lagring på egefade. Perfekt ledsager til okse- og lammekødsretter, vildt- og griseretter, fjerkræ og provencalske retter. Kan gemmes i 5-10 år.

Mas Sainte Berthe er beliggende i det solbeskinnede Lex Baux de Provence, det vestligste af Provence ved Rhone-floden, vendt mod syd og med ryggen imod de 30 km lange Alpiller. Mistralen blæser meget tit sine udtørrende vinde ned fra Alperne, gennem Durance-floden og ud over Rhone-deltaet, som giver en god sundhedstilstand for vinene. Lerjordene er perfekt drænede fra de gennem tiderne forvitrede bjerge med kalkskærverne rigeligt spredt ud over markerne.

Cuvée Louis David er ejendommens bedste cuvée og opkaldt efter igangsætteren af vindyrkning på ejendommen i 1950, hvor der hidtil havde været dyrket frugt. Denne cuvée er hentet fra de ældste vinstokke, håndplukkede og omhyggeligt sorterede. På Mas Sainte Berthe dyrkes vinmarkerne efter metoderne for målrettet og begrænset anvendelse af industrielt fremstillet gødning og bekæmpelsesmidler – La Lutte Raisonée.

Beaujolais-Village, Le Jeune Homme, fra Domaine Alexis de Benoist.

105,- kr. pr. fl. – 630,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 56-10

Nyhed fra Beaujolais. Smægtende frisk og markant vin fra Gamay druen, der med sin frugtagtige most med beherskede tanniner giver en fyldig og forfriskende nydelse.

Gamay dyrkes i Beaujolais på granitgrund i det sydligste af Bourgogne og har dermed sin helt egen kraftfulde men bløde duft og smag af kirsebær og solbær med et pust af peber og viol, en god syre og et relativt lavt indhold af tanniner.

Alexis de Benoist stammer oprindeligt fra Champagne, men har siden 2010 overtaget driften af familiens ejendom i Grevilly med 6 ha marker beliggende i Maconnais til hvidvine på Chardonnay og 3,5 ha i Beaujolais i Saint-Etienne-des-Oullières til rødvine på Gamay. Han driver således ialt 9,5 hektar på manuel vis og producerer både Chardonnay- og Gamay-vine på marker temmelig langt fra hianden, som ikke er usædvanligt i fransk opdeling af ejerskab til vinmarkerne. Er i gang med omlægning til produktion af bio-vine.

Druerne håndhøstes ved højeste modenhed og sorteres, så kun sunde druer vinificeres på hele klaser. Afhængigt af årgangenes muligheder lægges vinene efter gæring på egefade i et halvt til et helt år, hvilket giver fint afrundede og forfriskende selskabsvine.

Tour de Rieux, La Bergerie, fra Minervois, Bio.

75,- kr. pr. fl. – 450,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 58-10. Fra 2019 nyt design.

Årgang 2017 helt utrolig flot. Dyb og intens. Tiltalende rubinfarve med purpur noter i glasset. Fyldig duft af røde frugter med en anelse af mynte. I munden lang, fyldig og koncentreret med silkeagtige tanniner fra drueskallerne og med lidt krydrede aromaer og kirsebærnoter.

Fylde og krydderi fra 70% Syrah og friskhed fra 30% Cinsault. Ikke alene dejlig til lasagne, grillede retter og ristet oksekød – men også til til fjerkæ, får og gris. Bedste serveringstemperatur ved 20º, hvor alle noterne kommer til fuld udfoldelse. Bergerie de Rieux er drikkemoden nu og kan gemmes 4-5 år fra høståret. Den modner og bliver langsomt fyldigere med tiden.

Som i en niche af Paradiset mellem pinjeskove og garriguen ligger vinmarkerne til Château Tour de Rieux ved foden af Montagne Noir. De er som en støttemur til Massif Central mod nord, i et historisk område af dimensioner og med udsigt til Middelhavet mod øst, over Corbieres mod syd og i klart vejr helt til Pyrenæerne. Derved er markerne exponeret mod syd, så vinstokkene optimalt kan optage mest mulig sol til druedannelsen.

Vinstokkene står fast i en blanding af ler- & limsten og sand, der er velegnet til druerne Syrah, Cinsault og Grenache, og må søge dybt ned efter vand og næring. Druerne vinificeres under temperaturkontrol for at bevare mest mulig frugt og lagres i ståltanke, indtil vinen kommer på flasker.

L’Orangerie de Luc, Bio. Krydret og fyldig til alle årets måltider.

75,- kr. pr. fl. – 450,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 60-10. Fra 2019 nyt design.

Fremragende dagligvin på højt niveau. Eftertragtet af kendere til privat forbrug og på spisesteder og restauranter. Dyb mørkerød farve. Krydret duft af svedsker og brombær, lidt peber og cacao. Kompleks og elegant frugtsmag med god syrebalance og silkebløde tanniner fra drueskallerne. Elskelig vin for sin dybe purpurfarve og meget fyldige smag af friske frugter, modne kirsebær og mandarinskræl, en anelse lakrids og indbydende friskhed.

Fransk tradition og godt håndværk til alle typer måltider året rundt. Nyd denne vin medens den er ung og frisk. Servér ved 20 grader til alle gode, danske retter, kalvesteg og bøf, and, lam og vildt, peberbøf og grillretter. Kan nydes afkølet på varme dage – men yder mest i duft og smag godt tempereret.

Famille Fabres Vinmarker ligger i Lézignan-området nær floden Aude i nærheden af Canal Midi. Vinstokkene vokser i blanding af ler- og kalkjord med rullesten ovenpå. Høstudbyttet begrænses ved grøn høst til 50 hl pr. ha. Druesammensætningen består af 60% Syrah samt Carignan og lidt Grenache. Nogle af syrah-stokkene er plantede i Louis Fabres fars tid før 1982, Andrés Fabre. Disse ældre vinstokke giver mere intense druer og most til vinen.

Syrah, Carignan og Grenache høstes manuelt og vinificeres på de hele druer med langtids macération, der betyder udblødning med skindkontakt gennem nogen tid, for at udtrække al smag af druerne. Derved opnåes et friskfrugtagtigt udtryk i vinen. Mosten langtidsgæres under temperaturkontrol med delestage, der er omhældning i tankene, så de tunge og lette dele af mosten blandes i gæringstankene for at udtrække mest muligt af druernes smagsstoffer. Soutirage hver tredje måned, hvor den afgivne og opsamlede CO2 blandes ind i mosten igen ved omhældning mellem gæringstanke. Svovling er efterhånden næsten helt udeladt.

Château de Luc, Rouge Les Jumelles, Bio.

79,- kr. pr. fl. – 474,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 60-20. Fra 2019 nyt design.

Autentisk, sydfransk vin med finesse og elegance. Granatrød farve med purpur reflekser med sydens dufte af rød frugt og krydderier. Frisk frugtsmag med afbalanceret syre og udmærket mundfylde samt dejlig eftersmag med silkebløde tanniner fra drueskallerne. Altid velbehagelig som dagligvin og fortræffelig til festlige lejligheder.

Château de Luc udmærker sig ved nogle meget fine noter, der er svære at forklare, og som opstår efterhånden, som måltidet udvikler sig. En speciel vin, man aldrig kan blive træt af.

Passer fortrinligt til de allerfleste gode, danske retter som f. eks. grise-, kalve- og oksesteg, fjerkræ- og vildtretter, samt charcuterivarer og pølseborde, salater og buffeter. Bør nydes godt tempereret, så duft og smag bedst udfolder sig. Må gerne serveres afkølet på varme dage, hvorved en herlig, syrlig tone fremkommer. Kan nydes igen og igen. Er bedst i de første dage efter optrækning.

Robert Parker har givet en tidligere årgang 91 point.

Druerne i mosten er blandet af 40% Syrah og 20% Carignan, 20% Grenache og 20% Mourvedre. Dyrkes i Le Luc-sur-Orbieu i det nordlige Corbieres på terrasser med en blanding af ler- og kalkjord, dækket af runde sten, der holder på varmen. Château de Luc har tilhørt Famille Fabre siden 1876.

Høstudbyttet er begrænset til 45 hl pr. ha.. Carignan og Grenache høstes manuelt og vinificeres på de hele druer med langtids macération, udblødning, gennem nogen tid, for at udtrække al smag af druerne. Syrahdruerne ribbes af stilkene og presses, og mosten langtidsgæres under temperaturkontrol med delestage, omhældning, så de tunge og lette dele af mosten blandes i gæringstankene til fuld udtræk alle druernes smagsstoffer. Soutirage hver tredje måned, hvor den afgivne og opsamlede CO2 blandes ind i mosten igen ved omhældning mellem gæringstankene.

Domaine Luc Syrah-Viognier, Bio. Friskt alternativ til roséer.

70,- kr. pr. fl. – 420,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 60-32. Fra 2019 nyt design.

Et dejligt alternativ til roséer med sin intensitet og dybde. Helt særlig blanding af hvid Viognier og rød Syrah. Brillant rubinrød farve. Let duft af frugt, krydderier og lidt blomster. Den krydrede Syrah-drue afrundes i smagen med den runde og milde Viognier til en harmonisk og kompleks frugtsmag.

Dejlig enten kølig eller ved 18 grader til salater, grillet fisk og fjerkræ, pizza, kød og lam samt stegeretter. Fortrinlig alternativ til roséerne med sin farve, intensitet og lethed. Spændende at variere vinvalget med.

Druerne fra 20% hvide Viognier- og 80% røde Syrah-druer høstes samtidigt, køres hjem i små vogne og blandes efter ribning, inden de anbringes i gæringstankene, hvor de gærer sammen for at opnå en aromatisk harmoni.

Famille Fabres Château de Luc har opnået status som biologisk landbrug gennem fravalg af kunstgødning og syntetiske sprøjtemidler. I det nordlige Corbieres nær Middelhavet med de mange og varme vinde og megen sol, er Bio-produktion oplagt.

Château Fabre Gasparets, Bio. Sjælden Topvin.

KUN 122,- kr. pr. fl. – 732,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 60-40. Fra 2019 nyt design.

Excellent, koncentreret og harmonisk topvin fra Boutenac. Intens rubinrød farve. Oprigtig duft af moreller og mørke bær. Silkebløde tanniner fra druerne og den nænsomme fadlagring i både nye og få år gamle egefade omslutter en frugtfyldig smag med høj finesse og stor elegance. Dekantér eventuelt og servér ved 20 grader til alle gode måltider med f. eks. vildt og and, bøf og stegeretter samt modne oste.

Perfekt til gæstemåltider. Mest velegnede julevin. Lækker nydevin. Flot gavevin. Interessant i 1,5 L Magnum og 3,0 L Jerobaum, hvor vinene udvikles bedre og fyldigere.

Nydes bedst godt tempereret ved 20 grader. Bliver bedre i de første dage efter optrækning.

Årgang 2015 har fået ikke mindre end 92 point i Robert Parkers Wine Advocate!

Vinavisen tildelte i 2018 Fabre Gasparets 2015 og i 2019 årgang 2016 guld og 5 stjerner.

Fås også i:

1½ L Magnum, 270,- kr. – 1½ L Magnum i trækasse, 285,- kr. – 3,0 L Jerobaum, 680,- kr.

Château Gasparets har været i Famille Fabres eje siden 1711. Ejendommen ligger i byen Gasparets i det nordlige Corbieres og er omfattet af apellationen Boutenac, med kravet om mindst 30% Carignandruer i drueblandingen. Den sentmodnende Carignan med de tykke skaller fra gamle vinstokke er en drue med store muligheder i de rette håndværkshænder som hos Famille Fabre.

Druerne til Fabre Gasparets håndhøstes fra gamle vinstokke på 26-55 år og er blandet af 35% Carignan, 45% Mourvedre og 20% Syrah. Hver druesort gærer hver for sig. Efter gæringen lagrer hver druesort for sig i 1 år på franske 300 l Bourgogne egetræsfade. Kun ¼ af fadene udskiftes årligt. Derved begrænses fadpåvirkningen til den optimale elegance og finesse i drueblandingen.

Boutenac La Serre Bio – fantastisk topvin.

168,- kr. pr. fl. – 1.008,- kr. for en kasse med 6 fl. i flot trækasse. Gl. pris fastholdes. 

Nr. 60-52. Ny etiket og design fra 2019.

Denne cuvée hidrører fra de ældste vinstokke i apellationen til Château Fabre Gasparets-produktionen. Dyb rubinrød farve. Krydret og intens, rig og lovende duft af mørke frugter, lidt orange og vanilje. Kraftig og rig, lang og kompleks smag med fyldig frugt med lidt orangeskal og vanilje samt silkeagtige tanniner. Servér ved 20 grader til raffinerede retter med okse, vildt og sneppe samt som vildtragout og langsomt sammenkogte simreretter. Ypperlig nydevin. Velegnet gemmevin. Uovertruffen gaveidé til de bedste kunder og venner.

Kan dekanteres i nogen tid før brug. Man får en sjælden, fantastisk vin i Boutenac La Serre på højeste niveau, som Barolo, Amarone og tilsvarende pragtvine. Nydes bedst ved 20 grader over flere dage.

Denne kvalitetsvin stammer fra de ældste stokke i Boutenac med et usædvanligt udtryk for stedets terroir – ikke mindst for Carignan-druen. Druesammensætningen består af 40% Carignan, 25% Grenache, 25% Syrah og 10% Mourvedre. Ældre vinstokke og grøn høst med afklipning af nogle af drueklaserne om foråret begrænser udbyttet til 30 hl pr. ha.. Bl. a. derfor en højere pris for denne vin.

Høsten foregår manuelt, druerne samles i små vogne, så druerne kommer hele til gæringskarrene. De 4 druesorter gærer hver for sig og på forskellig måde. Hver druesort lagrer hver for sig et år på franske egefade. Først herefter sammensættes af udvalgte fade den endelige blanding af de bedst modnede vine.

Boutenac-appellationen er helt enestående og speciel. Man har passet godt på Carignan-planterne og har nu gamle stokke i parceller, der yder noget sublimt med alderen. Derfor har Boutenac fået egen appellation siden 2005 på betingelse af mindst 30% Carignan i blandingerne. Herved fremstilles et flottere alternativ til de fineste af denne verdens øvrige og meget kendte vine, som må undvære Carignan.

Château Coulon Éole Rouge, Bio.

Pionerer fra 1992 med Bio-vine fra Corbieres.

79,- kr. pr. fl. – 474,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 60-60. Fra 2019 nyt design.

Intens mørkerød farve med violette nuancer. Fine dufte af mørke bær og enebær. Harmonisk, fyldig og delikat smag af moreller og brombær og med god syrebalance, silkeagtigt indpakket i bløde tanniner. Servér til hverdag og fest til lam og bøf, kalve-, grise- og vildtretter. God til oste. Biologisk dyrkning bevirker smagsmæssig fylde og forøger glæden ved vinnydelse.

Den aktuelle årgang er i top med fylde og intensitet, finesse og elegance, der overstiger mange andre vine. Nydes bedst godt tempereret ved 20 grader.

Druesammensætningen består af 40% Syrah og 20% Carignan, 20% Grenache og 20% Mourvedre. Høsten begrænses ved biologisk dyrkning til 45 hl pr. ha.. Carignan og Grenache vinificeres på hele druer, og Syrah og Mourvédre efter macération carbonique-metoden med lang udblødning på Famille Fabres Château Coulon, der ligger i landsbyen Cruscades ved floden Aude nær Narbonne ved Middelhavet.

Klimaet i Corbieres er meget varmt og tørt. Det blæser de fleste dage. Derfor navnet Éole fra den græske gud for vindene, Aeolus. Tramontanen og andre vinde blæser 200 dage om året; det giver fine muligheder for biologisk dyrkning af vinene i Cruscades på Château Coulon. Sprøjtning med syntetiske midler mod skadedyr og mod ukrudt har siden 1992 været udeladt. Kunstgødning er helt fravalgt; planteresterne fra vinproduktionen anvendes i stedet, og dermed har Château Coulon forlængst opnået godkendelse og status som biologisk landbrug.

Tidl. Cht. Coulon, nu Château de Luc Veredus, Bio.

104,- kr. pr. fl. – 624,- kr. for en kasse med 6 fl. Gl. nr. 60-70 NY nr. 60-71

Forførende og harmonisk, velskabt bio-rødvin. Nænsomt fadlaget på nye og gamle egefade. Dyb mørkerød farve. Duft af svedsker og brombær, en anelse lakrids og karamel. Kompleks og lang, fyldig og elegant smag af mørke frugter indsvøbt i silkebløde tanniner.

Coulon Veredus er bedst til milde og fine retter som f.eks. kalvesteg, and og gås, lamme- og vildtretter. Servér godt tempereret ved 20 grader og måske med omhældning, så vinen iltes lidt, og alle dufte og frugtmodne smagsnuancer kan henrykke vores smagsløg. Ualmindelig lækker nydevin. Fornem gavevin. Kan nydes nu – men også gemmes 8-10 år fra høståret.

Samme indhold som Coulon Rouge – men fadlagret.

Famille Fabres Château Coulon ligger i landsbyen Cruscades nær Narbonne ved Middelhavet. Jorden er stenet fra den 3. istid, der udbredtes fra Alperne, med et dybt lag kalkblandet ler. Biologisk dyrkning siden 1992, godkendelse siden 1997. Veredus betyder, stedet, hvor man skifter postheste, idet ejendommen ligger tre mil vest for Narbonne.

Druesammensætningen, l’assemblage, består af håndplukkede druer fra 40% Syrah, 20% Grenache, 20% Carignan og 20% Mourvédre, der ved biologisk dyrkning er begrænset til 35 hl pr. ha.. Druerne køres i høsten hurtigst muligt hjem i små tipvogne, så de ubeskadigede og friske straks kan vinificeres. Vinifikationen er specielt udført for hver af de forskellige druesorter. Veredus lagrer et år på 300 liters Bourgogne-egefade af forskellige årgange – og hver druesort for sig – for at opnå den elegante og smagsfulde kompleksitet, holdbarheden og evnen til at lagres.

Grande Courtade, L’Instant Rouge, Bio.

65,- kr. pr. fl. – 390,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 60-76. Nyt design fra 2019.

Ukompliceret rødvin med stil og karaktér til daglig brug. Anvendelig til samtlige årets dagligmåltider, til sommerens grillretter og til de dage, hvor det kunne være spændende at vælge en anden vin end ellers til måltidet. Til den favorable pris får man meget vin.

En spændende drueblanding af 40% Malbec, 30% Grenache og 30% Alicante Bouschet med både fyldig frugtsmag, fine tanniner og lang eftersmag plus en lille sødme.

Malbec druen er hovedvinen i Cahor området; een af de kraftigste og dermed sundeste vine, der findes. Men her er den vinificeret til en behagelig nydevin og måltidsledsager.

Alicante Bouschet er tilmed interessant, fordi Quinta do Carmo i Bacalhôa Group i Alentejo i Portugal dyrker denne drue ifølge deres hjemmeside. Hugh Johnson nævner det samme i Den Store Vinbog 1995 fra Lindhardt og Ringhof.

La Grande Courtade er een af Famille Fabres 5 gårde ved Bezeirs. På dem alle dyrkes Bio-vine efter en pionérbegyndelse i 1992 på Domaine Coulon. Forholdene i Corbieres og omegn er perfekte til bio-vin dyrkning, fordi solen altid skinner, og det blæser fra forskellige retninger mange af årets dage.

Tidl. Grande Courtade, nu Domaine Coulon, Tempranillo, Bio.

65,- kr. pr. fl. – 390,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 60-78

Køb de sidste fra 2018 mens de kan erhverves. Vinstokkene på Grande Courtade erstattes af andre nye vinstokke plantet på Domaine Coulon.

Den originale spanske druesort har en karakteristisk krydret fylde. I denne sydfranske udgave med fyldig frugt og noter af kaffe og cacao fås en god alternativ rødvin til daglig brug.

En enkeltdruevin med 100% tempranillo i flasken giver en markant kraftig vin med granatrød farve, duft af mørke frugter, sommetider lidt af violer og stokroser, og fyldig smag af sorte frugter, krydderier, lidt cacao og med fine tanniner i en god længde.

Denne Tempranillo fra La Grande Courtade er lidt anderledes end en Tempranillo fra Spanien og meget velegnet til mange forskellige måltider med fyldig smag.

Tempranillo dyrkes på La Grande Courtade ved Bézeirs, hvor alle vine dyrkes biologisk uden syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning samt minimal svovling. Høstudbyttet er kun 50 hl pr. ha, der ved fuld modenhed giver intens most til vinificeringen. Ydermere anvendes lang udblødning i 3 uger før gæringen, der bevirker udtræk af alle duft- og smagsstoffer.

Grande Courtade, Pinot Noir, Bio.

75,- kr. pr. fl. – 450,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 60-80

Pinot Noir fra La Grande Courtade i Sydfrankrig årgang 2018 har været en ualmindelig stor oplevelse, ligesom man forventer af en “rigtig” Pinot Noir fra Bourgogne. Nyt parti af denne kvalitetsvin er netop hjemkommet. Til prisen får man et usædvanlig godt forhold mellem pris/kvalitet.

100% enkeltdruevin på Pinot Noir med den karakteristiske lyse farve, en duft af stald og mark og en intens og fyldig smag forenet i en lethed, som kun Pinot Noir og dygtige vinmagere kan levere. Nyd dens fine duft og fyldige smag på terrassen og til alle måltider året rundt, tempereret eller kølog som en rosé.

Druerne høstes ved fuld modenhed med kun 50 hl pr. ha og udblødes et par uger for udtrækning af alle smagsstoffer inden gæringen foregår. Derefter lidt fadlagring, som forener den kraftige most med lidt røgede noter.

Vinen kommer fra Domaine La Grande Courtade, een af Famille Fabres 5 gårde, der alle dyrkes biologisk, og som ligger uden for appellationerne ved Bezeirs. Derfor kan vi hos dem hente vine af høj kvalitet til (alt for) lave priser.

Château Lauriga, Le Cadet.

75,- kr. pr. fl. – 450,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 62-20

Cadet betyder lillebror – vennernes daglige vin. Dejlig granatrød farve og fin duft af røde frugter, en anelse lakrids, sorte oliven og violer. På een gang let og rund og fyldig i munden, fin frugt med balanceret finesse samt en lille sød kant.

Fin som nydevin og ledsager til charcuterier, grillretter og retter med lyst kød som fjerkræ og gris. Typisk terrassevin, når det skal være rødvin, og velegnet ledsager til hele årets både fyldige og lettere retter. Kan på varme dage med fordel serveres kølig. Ellers 18-20º. 

Le Cadet er blandet af 70% Syrah, 20% Carignan og 10% Grenache, og høstudbyttet begrænses til 35 hl pr. ha. Vinen lagres i ståltanke i 9 måneder. Le Cadet fik guldmedalje for årgang 2014 i konkurrencen for Uafhængige Vinproducenter.

Château Lauriga er beliggende lige midt i det område, der går under betegnelsen Rivesaltes, som hovedsageligt ligger i midten af Rousillon lige nord for Spanien og oppe i noget af Corbieres. Ejendommens 60 hektar ligger samlet omkring gården, der af fjerde generation, René & Jaqueline Clar, i 1990-erne blev kraftigt moderniseret både i mark og vineri.

Château Lauriga Racines. Helt speciel enkeltdruevin på over 100 år gamle Carignan vinstokke.

88,- kr. pr. fl. – 528,- for en kasse med 6 fl. Nr. 62-40.

Ny årgang 2018 er ankommet.

Racines betyder rødder, og denne Racines har rødder langt tilbage i tiden, fordi Carignan-stokkene er plantede i 1912. Og når Carignanplanter bliver gamle, kommer der en finesse ud af druerne ud over det sædvanlige ligesom i Pinot Noir- og Bandol-vinene, i Tannat 1909 fra Domaine Lapyere i Béarn og i Coulon Veredus i Cruscades.

Dyb, rubinrød farve, mild, lidt krydret duft af røde frugter. I munden kødfuld med fine tanniner, kun fra drueskallerne, typisk for gammel Carignan. En gourmand-vin, der udfordrer kendere. En sublim nydevin. Fik sølvmedalje i 2014 i konkurrencen for Uafhængige Vinproducenter.

Høstudbyttet begrænses af sig selv på så gamle vinstokke til 20 hl pr. ha, og lagrer i ståltanke i 9 måneder helt uden fadlagring. Parcellen med Racines fik lov til at bestå under moderniseringen i 1990-erne på Château Lauriga, hvilket sikrer en helt unik vin – og med et særdeles godt forhold mellem pris og kvalitet.

Château Lauriga er nu overtaget af Paul Mas, der viderefører vinproduktionen på samme, høje stade som slægterne før. Ejendommen ligger lige øst for Thuir og vest for Perpignan, tæt på Pic Canigou, midt i Rivesaltes, og markerne er helt flade med grus, sand og rullesten, der hurtigt opvarmer jorden og holder på varmen om natten.

Château Lauriga Cuvée Bastien. Kraftig Roussillonvin.

100,- kr. pr. fl. – 600,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 62-60.

Dyb rubinrød farve, duft af brombær og morbær med et strejf af milde krydderier og lidt sødme. I munden rund og meget fyldig, godt balanceret i indsvøbte tanniner alene fra den intense most.

Magnifique til at ledsage kraftige måltider, vildtragout, fjerkræ i kraftige saucer og modne oste. Drueblandingen består af 60% Syrah, 30% Carignan og 10% Grenache. Ingen fadlagring. Ren frugt med en usædvanlig fylde.

Udbyttet til Cuvée Bastien begrænses til kun 30 hl pr hektar, druerne håndplukkes, kulsyre udblødning før gæringen og ingen fadlagring. Vinen ligger efter gæring på ståltanke i 9 måneder. Den megen sol i Roussillon medvirker til en kraftig fotosyntese og sammen med begrænset høst kommer denne raffinerede og kraftige vin frem af anstrengelserne.

Bastien er opkaldt efter det ene barnebarn af den tidligere ejer Clar. Nu er Paul Mas’ Domaines ny producent af vinene på Château Lauriga.

I Roussillon blæser Tramontane-vinden mellem Pyrenæerne og Massif Central mange af årets dage og ofte enten 3, 6 eller 9 dage i træk. Med evig solskin og megen blæst bliver sprøjtning imod svampesygdomme stærkt begrænset.

Domaine Guilhemas fra Béarn, Tannat & Cabernet Sauvignon og – Franc.

92,- kr. pr. fl – 552,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 70-10

I Béarn tæt på Biscayen dyrkes den kraftigste drue af alle, Tannat. En meget sund drue på grund af det store indhold af antioxydanter. Farven er dyb rubinrød, duften venlig kraftig og krydret af mørke bær og kirsebær med en anelse sødme. I munden fyldig og kraftig af drueskallernes tanniner med krydret smag og modne, mørke frugter.

Meget behagelig og tiltalende. Umiddelbart tilgængelig nu til kraftige retter med hvidt og rødt kød, simreretter, juleand og vildtretter og mange flere.

Drueblandingen består af 50% Tannat, 25% Cabernet Sauvignon og 25% Cabernet Franc. Tannat fadlagres i 12 måneder, de to Cabernet lagres i ståltanke. Efter et års lagring klares vinene og kommer uden filtrering på flasker. Kan gemmes 6-8 år.

Udbyttet til Domaine Guilhemas begrænses til kun 45 hl pr hektar, druerne håndplukkes i løbet af 12-18 dage og gæringen foregår temperaturstyret ved 27-28 grader. Pascal Lapeyre, 4′ generation, bor selv på Domaine Guilhemas og anvender ikke syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning ud fra “lutte raisonnée”, gennemtænkt behandling, tæt på bio-vindyrkning.

Domaine Lapeyre Rouge fra Béarn. Tannat & Cabernet Sauvignon.

103,- kr. pr. fl. – 618,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr.  70-12

Brillant rubinrød farve, dyb og næsten sort. Intens duft af røde og sorte frugter. Fyldig, lang og bred smag fra Tannat og Cabernet Sauvignon druerne. Behagelige tanniner fra drueskallerne og en anelse fra fadlagringen. Meget imødekommende, behagelig og tiltalende.

Fortrinligt velegnet til retter med rødt kød, vildt, and, gås og lammekølle. Også en venlig nydevin uden noget til. Med stort indhold af Tannat må man være forberedt på et godt “bid” fra vinen. Men Lapeyre Rouge er behageligt tilgængelig nu, selvom den godt kan gemmes i nogle år. Tannat er een af de kraftigste druesorter, der findes, og dermed også een af de sundeste med henvisning til den omfattende litteratur herom.

Drueblandingen består af 75% Tannat og 25% Cabernet Sauvignon. Udbyttet til Lapeyre Rouge begrænses til kun 40-45 hl pr hektar, og druerne håndplukkes i løbet af et par uger. Mosten gærer under temperaturkontrol i 2-3 uger med daglig omrøring for at udtrække mest mulig smag til vinen fra mosten. Derefter fadlagres i 12 måneder, hvor kun en trediedel af fadene er nye, for at give et begrænset fadaftryk til at understøtte druernes kraftige smag. Efter et års lagring klares vinene og kommer uden filtrering på flasker. Kan gemmes 10-12 år.

Pascal Lapeyre er siden 1909 den 4′ generation, der fører familietraditionerne videre. Der anvendes ikke syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning ud fra “lutte raisonnée”, gennemtænkt behandling, tæt på bio-vindyrkning.

Domaine Lapyere, Béarn. 100% Tannat fra vinstokke plantede i 1909.

150,- kr. pr. fl. – 900,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 70-14

Stærkt efterspurgt. Ny leverance er ankommet.

En bemærkelsesværdig sjældenhed. Tannat vinstokkene blev plantede i 1909, da nuværende ejers oldefar, Émile Lacau, besluttede at omlægge ejendommene fra frugtavl til vinavl. Denne tidligere hindbærmark er bevaret indtil nu med 1909-vinstokkene.

Med 100% Tannat fra vinstokke over 100 år gamle fås en ren, intens og ædel vin med dyb rubinrød farve, duft af syltede røde frugter og noter af vanilje. I munden meget fyldig, med silkeagtige tanniner og meget lang og bred smag. Kompleks trods enkeltdrue på grund af de gamle stokkes lille udbytte. Meget vinmættende. Vinkendere vil elske denne vin.

Lidt for nem bare at anbefale til kraftige måltider, men denne meget intense vin bør ledsage måltider med tilsvarende intensitet. Man må prøve sig frem eller bare nyde 1909. 

Oplevelsen af noget sublimt udebliver ikke. Rhone, Bordeaux, Alsace, Bourgogne o.m.a er udbredt kendte. Men her er vine i et klassement fra Béarn af dimensioner. Man mærker straks en usædvanlig vin med en helt egen karaktér. Bør hjemtages i et større antal for at følge udviklingen over årene.

Udbyttet begrænses til kun 35 hl pr hektar, druerne håndplukkes og sorteres minutiøst, temperaturstyret gæring i 3 uger ved 28-29 grader og videreudvikling i 18 måneder på egefade. Efter klaring og uden filtrering sættes Tannat 1909 på flaske. Kan gemmes 10-12 år.