Château Moncontour i Vouvray, Tête de Cuvée, demi-sec.

110,- kr./fl. – 660,- kr./6 fl. Nr. 10-11. 12,0°

I de kalkrige højdedrag over Loire floden, på den vidunderlige drue, Chenin Blanc, fremstiller Château Moncontour en liflig og frugtfrisk, sprudlende og mousserende hvidvin efter traditionel metode. D.v.s., som i Champagne. Chenin Blanc druen er med sin helt særlige sødme samtidig med dens vibrerende syre et fund og udtalt nydelse, som ingen andre hvide druer kan præstere.

Tête de Cuvée – toppen af alle vine! Den særlige, fine sødme giver den vin med bobler, der i særlig grad passer til kransekage. Lys farve mellem strågule og grønlige toner. Fortryllende duft og smag af honning og melon, citrussyltetøj og blomster.

Servér ved 10 grader til festlige anledninger, til desserter og med stor lykke til middagsgæster.

Efter gæring og “dégorgement”, der er udstødningen af resterne fra eftergæringen i flaskerne for at fremstille de mousserende bobler, ligger Tête de Cuvée 24 måneder på “sur lattes”, på “lægter”, d.v.s. enorme stakke af stablede flasker imellem hinanden.

Langs Loire, og udbredt i Vouvray, er der på lange strækninger høje kridtklinter fra fortidens kalkaflejringer på havbund. I disse klinter udskar man førhen store byggesten til huse og slotte. Derved opstod store gange og huler, som blev anvendt til boliger, stalde og lager. De store rum anvendes fortsat til produktion og lager af Loirevine som på Moncontour.

Moncontour i  Vouvray, La Belle Angerie, demi-sec.

95,- kr./fl. – 570,- kr./6 fl. Nr. 19-11. 12,5°

La Belle Angerie har navn efter een af de bedste parceller hos Château Moncontour. “Den smukke engleagtige”. Chenin Blanc druen kommer i denne halvtørre udgave allermest til sin ret med dens helt egen sødme, behagelig og behersket, og vinder i den grad med den fine syre i en utrolig smuk balance.

Den ungdommelige sødme balanceret med syren fra druen gør den ved 10-12° velegnet til velkomst, fiskeretter og hovedretter, til osteanretninger og frugtdesserter samt ikke mindst som pragtfuld nydevin året rundt.

Liflig, let og frugtfrisk med lys farve mellem strågule og grønlige toner. Sødmefuld duft og smag af honning og blomster med stor stoflighed og charmerende fylde.

Druedyrkningen foregår på 130 ha samt 5 tilhørende ejendomme med vinmarker i den lille og spændende appellation Vouvray øst for Tours.

Château Moncontour har siden 1994 været ejet af Christian Feray. Moncontour har førhen tilhørt biskoppen af Tour, Sct. Martin (315-397) som i Danmark fejres Mortensaften på hans dødsdag den 11.11. Det aktuelle slot lod Charles VII bygge og gav det til sin elskerinde, Agnes Sorel. Charles VII blev konge på Jeanne d’Archs foranledning, efter at hun reddede Frankrig fra englænderne i 1429 i hundredårskrigen.

Domaine de Luc, IGP, Viognier, Bio. Meget flot årgang.

77,- kr./fl. – 462,-/6 fl. Nr. 20-12. 13,5°

Viognier forener med værdighed og stil alle de bedste egenskaber fra mange af de hvide druer. Liflig og frugtfrisk hvidvin med lys farve mellem strågule og grønlige toner. Appetitvækkende duft af hvide blomster og milde frugter som ferskner. Tør og fyldig med en anelse smag af ferskner, abrikoser og makiens krydderurter samt en lille mineralitet – alt i en harmonisk  balance. Forførende, fin og ægte sydfransk 100% Viognier.

Særdeles velegnet til receptioner og ferniseringer. Pragtfuld til velkomst og et nippeglas ved måltidernes tilberedning, til alle typer forretter og salatretter, sushi og retter med lyst kød, oste og små mellemmåltider og det lille glas i utide. Servér ved 10-12°.

Mild og frisk, udtryksfuld og altid behagelig nydevin. Altid rar og tilgængelig; bliver aldrig ”for meget” – er altid nydelig og imødekommende.

Høsten foregår manuelt om natten for at bevare mest mulig friskhed i vinen. Druerne køres hjem i små, ombyggede tipvogne, så presning af druerne undgåes i store læs under transport før ankomst til kælderen.

Gæringen styres ved lav temperatur efter forudgående lempelig presning og maceration pelliculaire, der er udblødning med skindkontakt, for at udtrække mest mulig smag fra drueskind til mosten.

Grande Courtade, IGP, L’Instant Moelleux, Bio – Ban des Cigales.

86,- kr./fl. – 516,-/6 fl. Nr. 20-30. 12,5°

Festlig og forførende stemningsvin blandet af druerne fra den tørre og frugtfriske Viognier og den allermest søde vin, Muscat Petit Grain. Bør serveres kølig – omtrent kold. Er suveræn som apéritif og velkomst, til friske frugter og jordbær med fløde, til ostebord og dejlig på en picnic-tur eller bådfart og til alle festlige lejligheder.

Farven er bleggul med gyldne reflekser, og duften er fin med noter af kærligheds-frugten Litchi, abrikoser og lignende sydfrugter. Smagen er afbalanceret, frisk og silkeblød med mild sødme kombineret med det tørre af lyst frugtkød. Er harmonisk og forfriskende til mange forskellige lejligheder.

Druerne dyrkes på Famille Fabres Château Coulon ved landsbyen Cruscades i det varme Corbieres. Markerne ligger i dalplateauet under de omgivende og højere bjergkæder, men lidt højere end nabomarkerne og er en blanding af ler og kalk, dækket af sten. Ejendommen blev allerede i 1995 godkendt som biologisk dyrkningsdomæne.

Høsten foregår manuelt om natten for at bevare friskheden og undgå tørringstab, og druerne presses forsigtigt, så mest mulig frugtkød bevares. Gæringen foregår i ståltanke ved kontrolleret lav temperatur og standses med temperatursænkning for at holde på vinens righoldige aromaer.

Domaine La grande Courtade, Chardonnay, Bio.

76,- kr./fl. – 456,-/6 fl. Nr. 20-40. 13,0°

En sjælden og speciel udgave af 100% Chardonnay fra Middelhavsregionen, Pay D’Oc. Ikke fra Bourgogne, Chablis og Macon, men varm og behagelig fra området ved Béziers nær Middelhavet.

Bleg-gylden farve med lidt grønne strejf. Kompleks duft af smørsmurt ristbrød og en anelse kanel. Klar smag med nogen længde af sydens frugter og fin syrebalance.

Servér ved 8-10° til grillede fiskeretter, røgvarer, lyst kød, salater og oste. Rar og fin nydevin og apéritif til terrassen, båden og picnic.

Druerne høstes om natten for at bevare friskheden og aromaerne, og de presses let. De første 20% af juicen gærer på franske egefade og ligger dér et stykke tid under jævnlig omrøring i 6 måneder. De 80% af juicen gærer under lav temperatur i ståltanke. Efter denne opdelte vinifikation og lagring blandes partierne igen og sættes på flaske. Mere optimalt kan sydens sol ikke udnyttes.

Domaine La Grande Courtade ligger i Middelhavets runding ved Bezeirs, hvor varmen og vindene optimalt udnytter fremstillingen af Bio-vine, og  hvor markernes beliggenhed i det varme klima gør dem velegnede til at eksperiementere med gamle og kendte druesorter og med nye for at følge med klimaforandringerne.

Domaine La Grande Courtade, L’Instant Sauvignon Blanc, Bio.

70,- kr./fl. – 420,-/6 fl. Nr. 20-50. 12,5°

En frisk og tydelig 100% Sauvignon Blanc fra den varme Middelhavsregion i Pay D’Oc. Lys-grønlig farve. Frisk duft af lime, syrligt-søde æbler og moden grapefrugt. Levende og fyldig smag af frisk græs og søde, grønne æbler, passionsfrugt og ananas med god syre og sprødhed i fin balance og med god længde – en flot udgave sammenlignet med Sancerre-vine.

Servér ved 10° som nydevin og til skaldyrsretter og måltider året rundt med fed fisk og lyst kød med fyldige saucer, til salater, picnic, apéritif, små mellemmåltider og som nydevin. Kendere af Sauvignon Blanc overraskes af den fyldige udgave fra middelhavsregionen – især i forhold til prisen.

Domaine La Grande Courtade ligger tæt på Beziers i rundingen af Middelhavet, tæt på den særprægede og naturskabte dal, Ensérune, et kæmpe amfiteater, altid fyldt af sol og varme.

Vinstokkene står i aflejringer af kalkdynd, som er særligt velegnet til hvide druer og denne Sauvignon Blanc. Håndhøstningen foregår om natten for at bevare friskheden og aromaerne. Juicen ligger nogen tid på skallerne til udblødning, maceration pelliculaire, for at udtrække mest muligt af smagsstofferne. Efter forsigtig presning gærer druerne i ståltanke under temperaturkontrol ved lav temperatur, så mest mulig smag udtrækkes fra druerne.

Château de Luc, AOC, Blanc Les Jumelles, Bio.

77,- kr./fl. – 462,-/6 fl. Nr. 20-60. 13,5°

Fortræffelig liflig og frisk daglig- og festvin. Imødekommende og bleggylden farve og kompleks duft af blandt andet hasselnødder og kaprifolier. Sprød, elegant og lidt krydret, lang og kompleks smag med en god længde af frugt og hvide blomster som f. eks. hvidtjørn. Perfekt syrebalance.

Er blandet af 30% Grenache og 70% af den kraftigt, krydrede Roussanne, som giver den fyldige smag og tyngde som måltidsledsager. Servér ved 10-12° til frokostretter og middagsretter med salater, fjerkræ, svinekotelet, lasagne, grill-retter, røgede spisevarer, stegt flæsk med persillesovs og som nydevin – året rundt. 

Magnum på 1,5 L til 170,- kr./fl. Nr. 20-62. 13,5°

Denne vin indgår i en serie af hvid, rosé og rød vin, Blanc Les Jumelles, Rosé Les Jumelles og Rouge Les Jumelles. Fælles for dem er, at de med deres gode tyngde er meget velegnede til årets forskellige måltider af mange forskellige slags til både hverdag og fest.

Les Jumelles betyder tvillinger, og denne serie af vine har Claire og Louis Fabre opkaldt efter deres to førstefødte, Clémence og Jeanne, som er tvillinger. Clémence er den, der fører Famille Fabre videre efter sin far Louis, der overtog gårdene i 1982 efter sin far André. Jeanne er opkaldt efter Jeanne d’Arc og Clémence efter det romerske begreb, Clementia, der overfor Justitia står for fromhed, medlidenhed og barmhjertighed.

Domaine Cherrier Pere et Fils, Le Pinson.

122,- kr./fl. – 732,-/fl. Nr. 21-80. 13,5°

Meget efterspurgt hvid Sancerrevin. Se også Rosé og Rød, begge på Pinot Noir. Samme pris for alle tre.

Ægte Sancerre! 100% Sauvignon Blanc. Frisk lys og klar, bleg gylden-grøn farve. Henrivende og massiv duft af friske, grønne frugter vælder op af glasset. En vidunderlig sprød og mineralsk smag, vibrerende og fyldig, tør og frisk med en god syre. Søde, grønne æbler, grøn melon og kiwi minder den lange og brede smag om. 

Fremragende til  forretter, fiske- og salatretter, skaldyr, retter med champignon i mættet flødesauce til hvidt kød, som nydevin og “et glas i utide”, samt til små mellemmåltider. Til receptioner, picnic og på terrassen vil den være forførende. Servér ved 10° og lad de særlige duft- og smagsnuancer udvikles.

Le Pinson er overraskende og insisterende dejlig at blive udfordret af og et fint alternativ til andre hvidvine på et højt niveau.

Cherrier Pere et Fils, 3. og 4. generation, leverer hvert år elegante og autentiske Sancerre vine.

Le Pinson er deres bedste cuvée, og Domaine Cherrier, i Amigny lige vest for Sancerre i et helt utroligt smukt landskab – se nederst på denne side – er dyrket oppe på et højdedrag af kalkblandet lerjord, der vender mod sydøst og derfor godt eksponeret mod solens energi til druerne. Højdedraget, kalkjorden og markernes placering egner sig specielt godt til disse hvide vine og er det terroir, som fremelsker den herlige mineralitet, der harmonerer så flot med Sauvignon-druernes frugtsmag.

Fadlagret hvidvin fra Mas Sainte Berthe i Les Baux i Provence.

150,- kr./fl. – 900,-/fl. Nr. 24-20. 13°

Enkeltdruevin på den krydrede, sydfranske og karakterfulde Roussanne drue. Dyb, gylden farve. Moden duft med en anelse vanilje. Meget fyldig i munden med en vis fedme. Kendetegnene for Roussanne er blomsterduft og smag af gule stenfrugter.

Værdig ledsager til kraftige retter med fisk, hvidt og rødt kød samt oste og charcuterivarer. Med sin fylde særdeles velegnet til jule- og påskefrokoster og elegant til ovnstegt fjerkræ med tilsatte krydderurter.

Roussanne både gærer og lagrer 1 år på egefade på Mas Sainte Berthe og bliver derved en slags “hvid rødvin” med samme vinifikation som de røde vine. Det kan lade sig gøre, fordi den kraftige drue kan tåle fadpræget. Velegnet i stedet for rødvine, hvor disse ikke ønskes til alle tilsvarende rødvinsretter.

Mas Sainte Berthe ligger placeret syd for det monumentale højdedrag midt i den vestlige del af den store, flade Rhonedal og Provence totalt eksponeret mod syd med ryggen mod Les Baux højdedraget.

Dokumentation tilbage fra 1539 bevidner bygningen af et kapel, der var dedikeret til Sainte Berthe, som er patron for de febersyge. I 1950 overtog Louis David ejendommen og ændrede fra frugtavl til vinavl. Efterfølgeren Genevièvre Rolland og hendes to børn, herunder Olivier Rolland, driver i dag ejendommen og vineriet. Daglig leder af produktionen på de 40 hektar med vine og oliven er siden 2019 ønologen Eduardo Pincheira.

Domaine Guilhemas hvidvin på en sjælden drue.

83,- kr./fl. – 498,-/fl. Nr. 28-10. 12,5°

Desværre udsolgt for tiden. Forventes genbestilt i 2023.

I Béarn i det sydvestligste af Frankrig mod Atlanterhavet nord for Pyrenæerne dyrker familien Lapeyre på Domaine Guilhemas en hvid enkeltdruevin, Raffiat de Moncade. En meget gammel druesort, som kun dyrkes i Béarnias.

Gylden-grøn farve og frisk duft af saftige æbler med noter af blomster. Frisk, krydret smag med god textur og charme samt en fin syrebalance. Fin og frisk nydevin og velvalgt ledsager til skaldyr og fisk. Må gerne serveres afkølet, men aldrig køleskabskold.

Med et udbytte på 50 hl pr ha håndhøstes Raffiat de Moncade på Domaine Guilhemas, og druerne sorteres og afstilkes inden presning og bundfældning af mostens smagsgivende stoffer. Temperaturstyret gæring ved 17°. Til sidst ligger den gærede most på “sur lie” i tanken på gæringsresterne, for at udtrække mest mulig smag. Vinen sættes på flaske om foråret.

Navnet Moncade i vinens navn stammer fra en vicegreve i middelalderen, Moncade, som dengang havde Orthez som hovedstad. Domaine Guilhemas ejes og beboes af Pascal Lapeyre, der siden 1909 er fjerde generation på Domaine Lapeyre-Guilhemas. Guilhemas ejendommen ligger oppe i bakkerne med sydvendte skråninger helt eksponeret mod solens varme indflydelse på drueproduktionen.

Domaine Lapeyre hvidvin på Petit & Gros Manseng.

92,- kr./fl. – 552,-/fl. Nr. 28-12. 13°

Desværre udsolgt for tiden. Forventes genbestilt i 2023.

I saltbyen Béarn i Bearnais nord for pyrenæerne, øst for Pays Basque, og vest for Pau, der har appellationen for de søde vine på Petit Manseng i Jurancon, fremstiller Pascal Lapeyre en tør hvidvin på de to arter af Manseng druen. Petit, lille, anvendes til de søde vine, og den store, Gros, til de tørre hvidvine. Ligesom med Muscat i tør hvidvinsudgave er Manseng tilsvarende en spændende hvidvin i de tørre udgaver. I denne vin er drueblandingen 80% Gros Manseng og 20% Petit Manseng.

Klar gylden farve og fyldig frugtduft med lidt sødme og citron. Fyldig og fed smag med abrikos, kvæde og lidt krydderi og en god syrebalance. Skænk som apérif og servér til alle køkkentilberedte fiskeretter og fjerkræretter med passende saucer ved 12° og opefter og til sæsonens mange forskellige grillretter.

På Domaine Lapeyre håndhøstes Manseng druerne med et udbytte på 45-50 hl pr ha. Druerne sorteres og afstilkes inden presning.  Med temperaturstyrede tanke ligger mosten ved 17° og bundfælder smagsstofferne inden gæring. Efter gæring ligger vinen på nye egefade i otte måneder til yderligere udvikling. Om foråret sættes vinen på flaske. Den kan gemmes i 5-7 år.

På Domaine Lapeyre og på Guilhemas dyrkes markerne tæt på metoden for Biologisk dyrkning efter principperne om Viticulture Raisonnée. Det vil for eksempel sige, at man forbeholder sig retten til at anvende midler mod meldug, hvis det skulle blive nødvendigt og kun begrænset til aktuelle tilfælde og absolut minimeret mængde.

Château Salettes Bandol Blanc.

180,- kr./fl. – 1.080,-/fl. Nr. 30-10. 13°

Prægtig Provence hvidvin fra Bandol.

Provencevine er for mange indbegrebet af de bedste roséer og fine hvidvine. Det lille område ved Middelhavskysten, Bandol, er dog mest kendt for rødvinene på især Mourvedre druen.

På Château Salettes fremstiller vinmagerne foruden roséer og røde vine meget omhyggeligt en ypperlig hvidvin med en livlig og fin, lys farve med gyldne reflekser. Smuk og kompleks duft af fennikel og anis samt af gyldne frugter som abrikos og hvide ferskner.

Den fine balance mellem det lidt fede og det livligt friske giver en fyldig smag fra de tre sammenblandede druetyper. En vedvarende, aromatisk og lidt kraftig smag med stor mundfylde ender i en lang og generøs finale.

Meget velegnet som nydevin og til fiske-, fjerkræ- og salatretter. Château Salettes Bandol Blanc er blandet af de typiske druer for regionen: 2/3 Clairette, 1/4 Ugni Blanc og resten Rolle. Vinstokkene står på sydvendte terrasser med stenet ler- og kalkkholdig jord

De håndhøstede druer presses, mosten ligger kort tid til udblødning og klares inden gæring. Størstedelen gærer alkoholisk på temperaturstyrede ståltanke. En mindre del gærer i egefade og ligger 4 måneder på gæringsresterne – sur lie – med jævnlig omrøring – batonnage. Efter denne opdelte vinifikation og lagring blandes partierne igen og sættes på flaske.

Château Salettes vine er med årgang 2018 og frem godkendte for biologisk dyrkning.