Château Moncontour i Vouvray, Tête de Cuvée, demi-sec.

120,- kr. pr. fl. – 720,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 10-11

På den vidunderlige drue, Chenin Blanc, fremstiller Château Moncontour en liflig og frugtfrisk hvidvin med bobler efter traditionel metode, d.v.s., som i Champagne. Her fra Loires kalkholdige bakker til fordel for Chenin Blanc druen med sin helt særlige sødme samtidig med dens vibrerende syre, som ingen andre druer har.

Tête de Cuvée – toppen af alle vine! Lys farve mellem strågule og grønlige toner. Fortryllende duft og smag af honning og melon, citrussyltetøj og blomster. Den helt særlige – men beherskede – sødme fra Chenin Blanc druen samtidig med den forfriskende syre giver en svævende fornemmelse.

Denne særlige sødme giver den vin, der i særlig grad passer til kransekage. Servér ved 10 grader til festlige anledninger, til desserter og med stor lykke til middagsgæster. 

Langs Loire, og udbredt i Vouvray, er der på lange strækninger høje kridtklinter fra fortidens kalkaflejringer på havbund. I disse klinter udskar man førhen store byggesten til huse og slotte. Derved opstod store gange og huler, som blev anvendt til boliger, stalde og lager. De store anvendes fortsat til produktion og lager af Loirevine som på Moncontour.

Ovenover oppe på markerne kvitterer Chenin Blanc for den kalkrige og flintholdige undergrund, som i særlig grad medvirker til den fine syre, der sammen med druens egenartede sødme giver usædvanlige vine som ingen andre hvide vine kan præstere.

Efter gæring og “dégorgement”, der er udstødningen af resterne fra eftergæringen i flaskerne for at fremstille boblerne, ligger Tête de Cuvée 24 måneder på “sur lattes”, på “lægter”, d.v.s. enorme stakke af stablede flasker imellem hinanden.

Moncontour i  Vouvray, La Belle Angerie, demi-sec.

96,- kr. pr. fl. – 576,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 20-11

La Belle Angerie har navn efter een af de bedste parceller hos Château Moncontour. Den smukke engleagtige. Chenin Blanc druen kommer i denne halvtørre udgave allermest til sin ret med dens helt egen sødme, behagelig og behersket, og vinder i den grad med den fine syre i en utrolig smuk balance.

Den ungdommelige sødme balanceret med syren fra druen gør den ved 10-12 grader velegnet til velkomst, fiskeretter og hovedretter, til osteanretninger og frugtdesserter samt ikke mindst som pragtfuld nydevin året rundt.

Liflig, let og frugtfrisk med lys farve mellem strågule og grønlige toner. Sødmefuld duft og smag af honning og blomster med stor stoflighed og charmerende fylde.

Druedyrkningen foregår på 130 ha samt 5 tilhørende ejendomme med vinmarker i den lille og spændende appellation Vouvray øst for Tours.

Château Moncontour har siden 1994 været ejet af Christian Feray. Moncontour har førhen tilhørt biskoppen af Tour, Sct. Martin (315-397) som i Danmark fejres Mortensaften på hans dødsdag den 11.11. Det aktuelle slot lod Charles VII bygge og gav det til sin elskerinde, Agnes Sorel. Charles VII blev konge på Jeanne d’Archs foranledning, efter at hun reddede Frankrig fra englænderne i 1429 i hundredårskrigen.

Domaine de Luc, Viognier, Bio. Årgang 2019 meget flot.

67,- kr. pr. fl. – 402,- for en kasse med 6 fl. Nr. 20-12

Den nye årgang 2019 er særlig intens. Liflig og frugtfrisk hvidvin med lys farve mellem strågule og grønlige toner. Appetitvækkende duft af milde frugter. Mild og rund, lidt krydret og blød smag af ferskner, abrikoser og makiens krydderurter. En velbehagelig og forførende, fin og ægte sydfransk 100% Viognier.

Servér ved 12 grader til velkomst, receptioner og som apéritif, til fiskeretter, lyst kød med fjerkræ og gris, til salater og picnic og små mellemmåltider.

Altid rar og tilgængelig; bliver aldrig ”for meget” – er altid nydelig og imødekommende.

Høsten foregår manuelt om natten for at bevare mest mulig friskhed. Druerne køres hjem i de små, ombyggede tipvogne, der er vist på etiketten, så presning i store læs af druerne under transport før ankomst til kælderen undgåes.

Gæringen styres ved lav temperatur efter forudgående lempelig presning og maceration pelliculaire, der er udblødning med skindkontakt, for at udtrække mest mulig smag fra drueskind til mosten. Mild, frisk og altid behagelig nydevin.

Viognier Chimère – Den Fantastiske Viognier, Bio. En “hvid” rødvin.

146,- kr. pr. fl. – 876,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 20-20

Fantastisk, enestående og helt særlig 100% Viognier-hvidvin fra udvalgt enkeltmark i Boutenac på Château Fabre Gasparets. En “hvid rødvin”. Altså en hvid drue vinificeret ligesom røde vine. Køb den nu, idet 2017 er sidste årgang, da fremstillingsmetoden ændres.

Intens, gylden og brillant farve. Kompleks duft. Fuldendt og fyldig, lang og rund smag med lidt sødme fra fersken og abrikoser, malt og honning med et strejf af ristede mandler. Perfekt syrebalance og en lang og nobel finale.

Kan med sin tyngde ledsage alle kraftige hovedretter og nemt erstatte røde vine. Fin til stærke oste. Perfekt til røgvarer, laks, ål og makrel, kraftig oksekødssuppe, fjerkræ i champignonsauce, ovnstegt kylling med selleri og grøntsager, og ikke mindst som ledsager til jule- og påskefrokoster. Bør ikke nydes kølig, men begyndende ved 15-16 grader. Vinen kan gemmes i op til 10 år.

Stiklingerne, plantet i 1990 på en mark på 3 hektar, bestemt til formålet, er udvalgte fra sunde moderplanter fra det berømte område Condrieu og dyrkes i Gasparets ved Boutenac i et perfekt miljø for dyrkning af bio-vine uden kunstgødning og syntetiske sprøjtemidler.

Kun 20 hektoliter pr. hektar i høstudbytte skaber den intense most, der under temperaturstyring gærer i nye, franske egefade. I seks måneder hviler vinen i fadene på “sur lie”. Denne metode integrerer på magisk vis alle smagsstoffer til en helt særlig “hvid rødvin”. På flaske fortsætter vinen med at udvikle sig ligesom rødvine.

Château Coulon Ban des Cigales.

76,- kr. pr. fl. – 456,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 20-30

Kommer til sommer.

Festlig og forførende stemningsvin blandet af druerne fra den tørre og frugtfriske Viognier og den allermest søde vin, Muscat Petit Grain. Bør serveres kølig – omtrent kold. Er suveræn som apéritif og velkomst, til friske frugter, søde jordbær, en frugtsalat og dejlig på en picnic-tur eller bådfart og til alle festlige lejligheder.

Farven er bleggul med gyldne reflekser, og duften er fin med noter af kærligheds-frugten Litchi, abrikoser og lignende sydfrugter. Smagen er afbalanceret, frisk og silkeblød med mild sødme kombineret med det tørre af lyst frugtkød. Er harmonisk og forfriskende til mange forskellige lejligheder.

Druerne er dyrkede på Famille Fabres Château Coulon ved landsbyen Cruscades i det varme Corbieres. Markerne ligger i dalplateauet under de omgivende og højere bjergkæder, men lidt højere end nabomarkerne og er en blanding af ler og kalk, dækket af sten. Ejendommen er godkendt som biologisk dyrkningsdomæne.

Høsten foregår manuelt om natten for at bevare friskheden og undgå tørringstab, og druerne presses forsigtigt, så mest mulig frugtkød bevares. Gæringen foregår i ståltanke ved kontrolleret lav temperatur og standses med temperatursænkning for at holde på vinens righoldige aromaer.

Château Coulon ligger i Cruscades langs den romerske vej, La Via Aquitania, der forbandt Middelhavet med Atlanterhavet.

Domaine La Grande Courtade, Chardonnay, Bio.

67,- kr. pr. fl. – 402,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 20-40

Er ikke på lager for tiden. Bestil venligst på forhånd til næste indkøb.

En sjælden og speciel udgave af 100% Chardonnay fra Middelhavsregionen, Pay D’Oc. Ikke fra Bourgogne, Chablis og Macon, men fra området ved Béziers nær Middelhavet.

Bleg-gylden farve med lidt grønne strejf. Kompleks duft af smørsmurt ristbrød og en anelse kanel. Klar smag med nogen længde af sydens frugter og fin syrebalance.

Servér ved 8-10 grader til fisk, røgvarer, lyst kød, salater og oste. Rar og fin nydevin og apéritif til terrassen, båden og picnic.

Famille Fabre har fem vingårde i Corbieres, den ene nær Beziers i rundingen af Middelhavet, som hedder Domaine De La Grande Courtade, der betyder, den store af bygninger omgivne og solbeskinnede gård. Vingården ligger ved Ensérune nær det store, naturskabte amfiteater, hvor al solvarmen fortættes til druernes sukkerdannelse.

Druerne høstes om natten for at bevare friskheden og aromaerne, og de presses let. De første 20% af juicen gærer på franske egefade og ligger dér et stykke tid under jævnlig omrøring i 6 måneder. De 80% af juicen gærer under lav temperatur i ståltanke. Efter denne opdelte vinifikation og lagring blandes partierne igen og sættes på flaske. Mere optimalt kan sydens sol ikke udnyttes.

Domaine La Grande Courtade, L’Instant Sauvignon Blanc, Bio.

60,- kr. pr. fl. – 420,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 20-50

Er ikke på lager for tiden. Bestil venligst på forhånd til næste indkøb.

En frisk og tydelig Sauvignon Blanc, 100%, fra den varme Middelhavsregion i Pay D’Oc. Lys-grønlig farve. Frisk duft af lime, syrligt-søde æbler og moden grapefrugt. Levende og fyldig smag af søde, grønne æbler, passionsfrugt og ananas med god syre og mineralitet i fin balance og med god længde – en rar udgave af de noget ædlere Sancerre-vine.

Servér ved 10 grader til receptioner, ferniseringer og som nydevin; til måltider året rundt med fed fisk og lyst kød med fyldige saucer, til salater, picnic, apéritif, små mellemmåltider og som nydevin. Kendere af Sauvignon Blanc overraskes af den fine og fyldige udgave fra middelhavsregionen – især i forhold til prisen.

Domaine La Grande Courtade ligger tæt på Beziers i rundingen af Middelhavet, tæt på den særprægede og naturskabte dal, Ensérune, et kæmpe amfiteater, altid fyldt af sol og varme.

Vinstokkene står i aflejringer af kalkdynd, som er særligt velegnet til hvide druer og denne Sauvignon Blanc. Håndhøstningen foregår om natten for at bevare friskheden og aromaerne. Juicen ligger nogen tid på skallerne til udblødning, maceration pelliculaire, for at udtrække mest muligt af smagsstofferne. Efter forsigtig presning gærer druerne i ståltanke under temperaturkontrol ved lav temperatur, så mest mulig smag udtrækkes fra druerne.

Château de Luc, Blanc Les Jumelles, Bio.

76,- kr. pr. fl. – 456,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 20-60

Fortræffelig liflig og frisk daglig- og festvin. Imødekommende og bleggylden farve og kompleks duft af blandt andet hasselnødder og kaprifolier. Sprød, elegant og lidt krydret, lang og kompleks smag med en god længde af frugt og hvide blomster som f. eks. hvidtjørn. Perfekt syrebalance.

Servér ved 12 grader til frokostretter og middagsretter med salater, fjerkræ, svinekotelet, lasagne, grill-retter, røgede spisevarer, stegt flæsk med persillesovs og som nydevin – året rundt. 30% Grenache og 70% Roussanne, som giver den fyldige, krydrede smag.

Denne vin indgår i en serie af hvid, rosé og rød vin, Blanc Les Jumelles, Rosé Les Jumelles og Rouge Les Jumelles. Fælles for dem er, at de med deres gode tyngde er meget velegnede til årets forskellige måltider af mange forskellige slags til både hverdag og fest.

Les Jumelles betyder tvillinger, og denne serie af vine har Claire og Louis Fabre opkaldt efter deres to førstefødte, Clémence og Jeanne, som er tvillinger. Clémence er den, der skal føre Famille Fabre videre efter sin far Louis, der overtog gårdene i 1982 efter sin far André. Jeanne er opkaldt efter Jeanne d’Arc og Clémence efter det romerske begreb, Clementia, der overfor Justitia står for fromhed, medlidenhed og barmhjertighed.

Domaine Cherrier Pere et Fils, Le Pinson.

115,- kr. pr. fl. – 690,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 20-80

Er på vej; blev hentet den 5. maj. Reserver venligst af det kommende parti.

Ægte Sancerre! 100% Sauvignon Blanc. Frisk lys og klar, bleg gylden-grøn farve. Henrivende og massiv duft af friske, grønne frugter vælder op af glasset. En vidunderlig sprød og mineralsk smag, vibrerende og fyldig, tør og frisk med en god syre, der gør den velegnet som måltidsledsager og nydevin. Søde, grønne æbler, grøn melon og kiwi kan den lange og brede smag i nogen grad henlede associationer til. 

Fremragende til  forretter, fiske- og salatretter, skaldyr, retter med champignon i mættet flødesauce til hvidt kød, som nydevin og “et glas i utide”, samt til små mellemmåltider. Til receptioner, picnic og på terrassen vil den være forførende. Servér ved 10 grader og lad de særlige duft- og smagsnuancer udvikles.

Le Pinson er dejligt overraskende at blive udfordret af og et fint – mere gribende – alternativ til Chardonnay.

Cherrier Pere et Fils, 3. og 4. generation, leverer hvert år elegante og autentiske Sancerre vine. Se billedet nedenfor. Kursen mod det højeste niveau fastholdes.

Le Pinson er deres bedste cuvée, og Domaine Cherrier, i Amigny lige vest for Sancerre – et helt utroligt smukt landskab – er dyrket oppe på et højdedrag af kalkblandet lerjord, der vender mod sydøst og derfor godt eksponeret mod solens energi til druerne. Højdedraget, kalkjorden og markernes placering egner sig specielt godt til disse hvide vine og er det terroir, som fremelsker den herlige mineralitet, der harmonerer så flot med Sauvignon-druernes frugtsmag.