Château Moncontour i Vouvray, Tête de Cuvée, demi-sec.

100,- kr./fl. – 600,- kr./6 fl. Nr. 10-11. 12,0°

På den vidunderlige drue, Chenin Blanc, fremstiller Château Moncontour en liflig og frugtfrisk, sprudlende og mousserende hvidvin efter traditionel metode, d.v.s., som i Champagne. Her fra Loires kalkholdige bakker til fordel for Chenin Blanc druen med sin helt særlige sødme samtidig med dens vibrerende syre, som ingen andre druer har.

Tête de Cuvée – toppen af alle vine! Den særlige sødme giver den vin med bobler, der i særlig grad passer til kransekage. Lys farve mellem strågule og grønlige toner. Fortryllende duft og smag af honning og melon, citrussyltetøj og blomster.

Servér ved 10 grader til festlige anledninger, til desserter og med stor lykke til middagsgæster. 

Langs Loire, og udbredt i Vouvray, er der på lange strækninger høje kridtklinter fra fortidens kalkaflejringer på havbund. I disse klinter udskar man førhen store byggesten til huse og slotte. Derved opstod store gange og huler, som blev anvendt til boliger, stalde og lager. De store rum anvendes fortsat til produktion og lager af Loirevine som på Moncontour.

Ovenover oppe på markerne kvitterer Chenin Blanc for den kalkrige og flintholdige undergrund, som i særlig grad medvirker til den fine syre, der sammen med druens egenartede sødme giver usædvanlige vine som ingen andre hvide vine kan præstere.

Efter gæring og “dégorgement”, der er udstødningen af resterne fra eftergæringen i flaskerne for at fremstille de mousserende bobler, ligger Tête de Cuvée 24 måneder på “sur lattes”, på “lægter”, d.v.s. enorme stakke af stablede flasker imellem hinanden.

Moncontour i  Vouvray, La Belle Angerie, demi-sec.

85,- kr./fl. – 510,- kr./6 fl. Nr. 20-11. 12,5°

La Belle Angerie har navn efter een af de bedste parceller hos Château Moncontour. “Den smukke engleagtige”. Chenin Blanc druen kommer i denne halvtørre udgave allermest til sin ret med dens helt egen sødme, behagelig og behersket, og vinder i den grad med den fine syre i en utrolig smuk balance.

Den ungdommelige sødme balanceret med syren fra druen gør den ved 10-12° velegnet til velkomst, fiskeretter og hovedretter, til osteanretninger og frugtdesserter samt ikke mindst som pragtfuld nydevin året rundt.

Liflig, let og frugtfrisk med lys farve mellem strågule og grønlige toner. Sødmefuld duft og smag af honning og blomster med stor stoflighed og charmerende fylde.

Druedyrkningen foregår på 130 ha samt 5 tilhørende ejendomme med vinmarker i den lille og spændende appellation Vouvray øst for Tours.

Château Moncontour har siden 1994 været ejet af Christian Feray. Moncontour har førhen tilhørt biskoppen af Tour, Sct. Martin (315-397) som i Danmark fejres Mortensaften på hans dødsdag den 11.11. Det aktuelle slot lod Charles VII bygge og gav det til sin elskerinde, Agnes Sorel. Charles VII blev konge på Jeanne d’Archs foranledning, efter at hun reddede Frankrig fra englænderne i 1429 i hundredårskrigen.

Domaine de Luc, Viognier, Bio. Meget flot årgang.

70,- kr./fl. – 420,-/6 fl. Nr. 20-12. 13,5°

Markant sydfransk vin med personlighed, elegance og stil.

Viognier forener alle de bedste egenskaber fra mange af de hvide druer. En værdig hvidvin med personlighed og stil. Liflig og frugtfrisk hvidvin med lys farve mellem strågule og grønlige toner. Appetitvækkende duft af hvide blomster og milde frugter som ferskner. Tør og fyldig med en anelse smag af ferskner, abrikoser og makiens krydderurter. En velbehagelig og forførende, fin og ægte sydfransk 100% Viognier.

Særdeles velegnet til receptioner og ferniseringer. Pragtfuld til velkomst og et nippeglas ved måltidernes tilberedning, til alle typer forretter og salatretter, sushi og retter med lyst kød, oste og små mellemmåltider og det lille glas i utide. Servér ved 10-12°.

Altid rar og tilgængelig; bliver aldrig ”for meget” – er altid nydelig og imødekommende.

Høsten foregår manuelt om natten for at bevare mest mulig friskhedi vinen. Druerne køres hjem i de små, ombyggede tipvogne, så presning af druerne undgåes i store læs under transport før ankomst til kælderen.

Gæringen styres ved lav temperatur efter forudgående lempelig presning og maceration pelliculaire, der er udblødning med skindkontakt, for at udtrække mest mulig smag fra drueskind til mosten. Mild, frisk og altid behagelig nydevin.

Grande Courtade, Alvarinho, Bio.

70,- kr./fl. – 420,-/6 fl. Nr. 20-15. 12,5°

Ny frisk, grøn og sprød vin fra sydfrankrig.

Alvarinho druen har sin oprindelse i Portugal og Spanien med de velkendte grøn-friske Vino Verde Vine og er valgt af Famille Fabre til La Grande Courtade i Sydfrankrig ved Middelhavet for at have passende druer i sortimentet til den fremtidige opvarmning.

Lys bleggrøn farve. Svag duft af limoncello likør og skaller af syltede citroner. Aromatisk og mineralsk, citrus/lime- og grape smag med en let græsagtig kant. Levende og frisk, sprød og let.

Servér ved 8-10° som nydevin, til skaldyr og forretter, til sushi, salatretter, tarteletter og retter med lyst kød. Tag den med i sommerhuset og på stranden, i skoven eller båden, når en frisk og læskende vin ønskes. 

Ligesom ved de andre hvidvine på Famille Fabres gårde foregår høsten manuelt om natten for at bevare mest mulig friskhed i vinen. Druerne køres hjem i små, ombyggede tipvogne, så presning af druerne undgåes i store læs under transport før ankomst til kælderen.

Gæringen styres ved lav temperatur efter forudgående lempelig presning. Ligger efterfølgende på sur lie med jævnlig omrøring for at udtrække al smag fra den gærede most.

Viognier Le Camin Viognier Bio – tidl. Chimère, en “hvid” rødvin.

128,- kr./ – 768,-/6 fl. Nr. 20-20. 13,5°

Helt særlig 100% Viognier-hvidvin fra udvalgt enkeltmark i Boutenac på Château Fabre Gasparets. En “hvid rødvin”. Altså en hvid drue vinificeret ligesom røde vine.

Gylden og brillant farve. Kompleks duft. Koncentreret og kraftig, krydret og frugtfyldt smag med en smule sødme fra fersken og abrikoser, malt og honning og med et strejf af ristede mandler. Perfekt syrebalance og en lang og nobel finale.

Alle kraftige hovedretter kan nemt ledsages af Le Camin Viognier. Fin til stærke oste. Perfekt til røgvarer, laks, ål og makrel, kraftig oksekødssuppe, fjerkræ i champignonsauce, ovnstegt kylling med selleri og grøntsager. Interessant som ledsager til jule- og påskefrokoster. Bør ikke nydes kold, men begyndende ved 15-16°. Le Camin kan gemmes i 5-10 år.

Meget intens most med kun 20 hektoliter pr. hektar i høstudbytte skaber denne “orange vin”. Vinifikationen foregår uden tilsætning af sulfitter på de hele druer i lukkede tanke, så kulsyren sprænger druerne – maceration carbonique. Metoden medfører mere intens og blidere vin og dybere farve. En del af mosten udvikles på 1.000 liters amphoraer og en del i nye egefade af “Falsk Akacie” – Robinie.

Stiklingerne til vinen er er anskaffet fra sunde moderplanter fra det berømte område Condrieu med Viognier og dyrkes i Gasparets ved Boutenac på en udvalgt mark på 3 hektar plantet i 1990 i et perfekt miljø for dyrkning af bio-vine uden kunstgødning og syntetiske sprøjtemidler.

Grande Courtade, L’Instant Moelleux Bio – før: Ban des Cigales.

80,- kr./fl. – 480,-/6 fl. Nr. 20-30. 12,5°

Festlig og forførende stemningsvin blandet af druerne fra den tørre og frugtfriske Viognier og den allermest søde vin, Muscat Petit Grain. Bør serveres kølig – omtrent kold. Er suveræn som apéritif og velkomst, til friske frugter og jordbær med fløde, til ostebord og dejlig på en picnic-tur eller bådfart og til alle festlige lejligheder.

Farven er bleggul med gyldne reflekser, og duften er fin med noter af kærligheds-frugten Litchi, abrikoser og lignende sydfrugter. Smagen er afbalanceret, frisk og silkeblød med mild sødme kombineret med det tørre af lyst frugtkød. Er harmonisk og forfriskende til mange forskellige lejligheder.

Druerne er dyrkede på Famille Fabres Château Coulon ved landsbyen Cruscades i det varme Corbieres. Markerne ligger i dalplateauet under de omgivende og højere bjergkæder, men lidt højere end nabomarkerne og er en blanding af ler og kalk, dækket af sten. Ejendommen blev allerede i 1995 godkendt som biologisk dyrkningsdomæne.

Høsten foregår manuelt om natten for at bevare friskheden og undgå tørringstab, og druerne presses forsigtigt, så mest mulig frugtkød bevares. Gæringen foregår i ståltanke ved kontrolleret lav temperatur og standses med temperatursænkning for at holde på vinens righoldige aromaer.

Domaine La Grande Courtade, Chardonnay, Bio.

70,- kr./fl. – 420,-/6 fl. Nr. 20-40. 13,0°

En sjælden og speciel udgave af 100% Chardonnay fra Middelhavsregionen, Pay D’Oc. Ikke fra Bourgogne, Chablis og Macon, men varm og behagelig fra området ved Béziers nær Middelhavet.

Bleg-gylden farve med lidt grønne strejf. Kompleks duft af smørsmurt ristbrød og en anelse kanel. Klar smag med nogen længde af sydens frugter og fin syrebalance.

Servér ved 8-10° til grillede fiskeretter, røgvarer, lyst kød, salater og oste. Rar og fin nydevin og apéritif til terrassen, båden og picnic.

Druerne høstes om natten for at bevare friskheden og aromaerne, og de presses let. De første 20% af juicen gærer på franske egefade og ligger dér et stykke tid under jævnlig omrøring i 6 måneder. De 80% af juicen gærer under lav temperatur i ståltanke. Efter denne opdelte vinifikation og lagring blandes partierne igen og sættes på flaske. Mere optimalt kan sydens sol ikke udnyttes.

Domaine La Grande Courtade ligger i Middelhavets runding ved Bezeirs, hvor varmen og vindene optimalt udnytter fremstillingen af Bio-vine, og  hvor markernes beliggenhed i det varme klima gør dem velegnede til at eksperiementere med gamle ogkendte druesorter og med nye for at følge med klimaforandringerne.

Domaine La Grande Courtade, L’Instant Sauvignon Blanc, Bio.

65,- kr./fl. – 390,-/6 fl. Nr. 20-50. 12,5°

En frisk og tydelig 100% Sauvignon Blanc fra den varme Middelhavsregion i Pay D’Oc. Lys-grønlig farve. Frisk duft af lime, syrligt-søde æbler og moden grapefrugt. Levende og fyldig smag af frisk græs og søde, grønne æbler, passionsfrugt og ananas med god syre og sprødhed i fin balance og med god længde – en flot udgave sammenlignet med Sancerre-vine.

Servér ved 10° som nydevin og til skaldyrsretter og måltider året rundt med fed fisk og lyst kød med fyldige saucer, til salater, picnic, apéritif, små mellemmåltider og som nydevin. Kendere af Sauvignon Blanc overraskes af den fyldige udgave fra middelhavsregionen – især i forhold til prisen.

Domaine La Grande Courtade ligger tæt på Beziers i rundingen af Middelhavet, tæt på den særprægede og naturskabte dal, Ensérune, et kæmpe amfiteater, altid fyldt af sol og varme.

Vinstokkene står i aflejringer af kalkdynd, som er særligt velegnet til hvide druer og denne Sauvignon Blanc. Håndhøstningen foregår om natten for at bevare friskheden og aromaerne. Juicen ligger nogen tid på skallerne til udblødning, maceration pelliculaire, for at udtrække mest muligt af smagsstofferne. Efter forsigtig presning gærer druerne i ståltanke under temperaturkontrol ved lav temperatur, så mest mulig smag udtrækkes fra druerne.

Château de Luc, Blanc Les Jumelles, Bio.

77,- kr./fl. – 462,-/6 fl. Nr. 20-60. Nyt design fra 2019. 13,5°

Fortræffelig liflig og frisk daglig- og festvin. Imødekommende og bleggylden farve og kompleks duft af blandt andet hasselnødder og kaprifolier. Sprød, elegant og lidt krydret, lang og kompleks smag med en god længde af frugt og hvide blomster som f. eks. hvidtjørn. Perfekt syrebalance.

Er blandet af 30% Grenache og 70% af den kraftigt, krydrede Roussanne, som giver den fyldige smag og tyngde som måltidsledsager. Servér ved 10-12° til frokostretter og middagsretter med salater, fjerkræ, svinekotelet, lasagne, grill-retter, røgede spisevarer, stegt flæsk med persillesovs og som nydevin – året rundt. 

Denne vin indgår i en serie af hvid, rosé og rød vin, Blanc Les Jumelles, Rosé Les Jumelles og Rouge Les Jumelles. Fælles for dem er, at de med deres gode tyngde er meget velegnede til årets forskellige måltider af mange forskellige slags til både hverdag og fest.

Les Jumelles betyder tvillinger, og denne serie af vine har Claire og Louis Fabre opkaldt efter deres to førstefødte, Clémence og Jeanne, som er tvillinger. Clémence er den, der skal føre Famille Fabre videre efter sin far Louis, der overtog gårdene i 1982 efter sin far André. Jeanne er opkaldt efter Jeanne d’Arc og Clémence efter det romerske begreb, Clementia, der overfor Justitia står for fromhed, medlidenhed og barmhjertighed.

Domaine Cherrier Pere et Fils, Le Pinson.

115,- kr./fl. – 690,-/fl. Nr. 21-80. 13,5°

Meget efterspurgt hvid Sancerrevin. Se også Rosé og Rød, begge på Pinot Noir. Samme pris for alle tre.

Ægte Sancerre! 100% Sauvignon Blanc. Frisk lys og klar, bleg gylden-grøn farve. Henrivende og massiv duft af friske, grønne frugter vælder op af glasset. En vidunderlig sprød og mineralsk smag, vibrerende og fyldig, tør og frisk med en god syre, der gør den velegnet som måltidsledsager og nydevin. Søde, grønne æbler, grøn melon og kiwi minder den lange og brede smag om. 

Fremragende til  forretter, fiske- og salatretter, skaldyr, retter med champignon i mættet flødesauce til hvidt kød, som nydevin og “et glas i utide”, samt til små mellemmåltider. Til receptioner, picnic og på terrassen vil den være forførende. Servér ved 10° og lad de særlige duft- og smagsnuancer udvikles.

Le Pinson er overraskende og insisterende dejlig at blive udfordret af og et fint alternativ til andre hvidvinen på et højrt niveau.

Cherrier Pere et Fils, 3. og 4. generation, leverer hvert år elegante og autentiske Sancerre vine. Se billedet nedenfor. Kursen mod det højeste niveau fastholdes.

Le Pinson er deres bedste cuvée, og Domaine Cherrier, i Amigny lige vest for Sancerre – et helt utroligt smukt landskab – er dyrket oppe på et højdedrag af kalkblandet lerjord, der vender mod sydøst og derfor godt eksponeret mod solens energi til druerne. Højdedraget, kalkjorden og markernes placering egner sig specielt godt til disse hvide vine og er det terroir, som fremelsker den herlige mineralitet, der harmonerer så flot med Sauvignon-druernes frugtsmag.

Fadlagret hvidvin fra Mas Sainte Berthe i Les Baux i Provence.

140,- kr./fl. – 840,-/fl. Nr. 24-20. 13°

Enkeltdruevin på den krydrede, sydfranske og karakterfulde Roussanne drue. Dyb, gylden farve. Moden duft med en anelse vanilje. Meget fyldig i munden med en vis fedme. Kendetegnene for Roussanne er blomsterduft og smag af gule stenfrugter.

Værdig ledsager til kraftige retter med fisk, hvidt og rødt kød samt oste og charcuterivarer.

Roussanne både gærer og lagrer 1 år på egefade på Mas Sainte Berthe og bliver derved en slags “hvid rødvin” med samme vinifikation som de røde vine. Det kan lade sig gøre, fordi den kraftige drue kan tåle fadpræget. Velegnet i stedet for rødvine, hvor disse ikke ønskes til alle tilsvarende rødvinsretter.

Dokumentation tilbage fra 1539 bevidner bygningen af et kapel, der var dedikeret til Sainte Berthe, som er patron for de febersyge. I 1950 overtog Louis David ejendommen og ændrede fra frugtavl til vinavl. Efterfølgeren Genevièvre Rolland og hendes to børn, herunder Olivier Rolland, driver i dag ejendommen og vineriet. Daglig leder af produktionen på de 40 hektar med vine er siden 2019 ønologen Eduardo Pincheira.

Mas Sainte Berthe ligger placeret syd for det monumentale højdedrag midt i den vestlige del af den store, flade Rhonedal og Provence totalt eksponeret mod syd med ryggen mod Les Baux højdedraget.