Hvidvine

 

Château Moncontour i Vouvray, Tête de Cuvée, demi-sec.

Chenin Blanc druens helt særlige og fine sødme giver en enestående vin, her med bobler. Lys farve mellem strågule og grønlige toner. Fortryllende duft og smag af honning og melon, citrussyltetøj og blomster.

Servér ved 10-12 grader til små og store festlige anledninger, nytårsaftens kransekage, til desserter og som nydevin.

113,- kr./fl. – 678,- kr./6 fl. Nr. 10-11. 12,0°

 Den vidunderlige drue Chenin Blanc er med sin helt særlige sødme samtidig med dens vibrerende syre et fund og udtalt nydelse, som ingen andre hvide druer kan præstere.

I de kalkrige højdedrag over Loire floden fremstiller Château Moncontour en mousserende hvidvin efter traditionel metode, d.v.s., som i Champagne. Efter gæring og “dégorgement”, der er udstødningen af resterne fra eftergæringen i flaskerne for at fremstille de mousserende bobler, ligger Tête de Cuvée 24 måneder på “sur lattes”, på “lægter”, d.v.s. enorme stakke af stablede flasker imellem hinanden.

Moncontour i  Vouvray, La Belle Angerie, demi-sec.

Liflig, let og frugtfrisk med lys farve mellem strågule og grønlige toner. Sødmefuld duft og smag af honning og blomster, citrussyltetøj og melon med stor stoflighed og charmerende fylde.

Den ungdommelige og begrænsede sødme balanceret med syren fra druen Chenin Blanc gør den ved 10-12° velegnet til velkomst, fiskeretter og hovedretter, til osteanretninger og frugtdesserter og som uimodståelig nydevin året rundt.

95,- kr./fl. – 570,- kr./6 fl. Nr. 19-11. 12,5°

La Belle Angerie har navn efter een af de bedste parceller hos Château Moncontour, “Den Smukke Engleagtige”. Chenin Blanc druen kommer i denne halvtørre udgave allermest til sin ret med dens helt egen sødme, behagelig og behersket.

Château Moncontour har siden 1994 været ejet af Christian Feray. Moncontour har førhen tilhørt biskoppen af Tour, Sct. Martin (315-397) som i Danmark fejres Mortensaften på hans dødsdag den 11.11. Det aktuelle slot lod Charles VII bygge og gav det til sin elskerinde, Agnes Sorel. Charles VII blev konge på Jeanne d’Archs foranledning, efter at hun reddede Frankrig fra englænderne i 1429 i hundredårskrigen.

Domaine de Luc, IGP, Viognier, Bio.

Viognier forener alle de bedste egenskaber fra mange af de hvide druer. Liflig og frugtfrisk med lys farve mellem strågule og grønlige toner. Appetitvækkende duft af hvide blomster og milde frugter som ferskner. Tør, fyldig og mineralsk som en Riesling med en anelse smag af ferskner, abrikoser og makiens krydderurter samt en lille mineralitet – alt i en harmonisk  balance. Forførende, fin og ægte sydfransk 100% Viognier.

Særdeles velegnet til receptioner og møder. Pragtfuld til velkomst og et nippeglas ved måltidernes tilberedning, til alle typer forretter og salatretter, sushi og retter med lyst kød, oste og små mellemmåltider og det lille glas i utide. Servér ved 10-12°.

81,- kr./fl. – 486,-/6 fl. Nr. 20-12. 13,5°

Høsten foregår manuelt om natten for at bevare mest mulig friskhed i vinen. Druerne køres hjem i små, ombyggede tipvogne, så presning af druerne undgåes i store læs under transport før ankomst til kælderen.

Gæringen styres ved lav temperatur efter forudgående lempelig presning og maceration pelliculaire, der er udblødning med skindkontakt, for at udtrække mest mulig smag fra drueskind til mosten.

Fabre Gasparets Chimère Viognier.

“Den Gyldne Rødvin”.

Gylden, klar og mættet farve. Intens duft af syltede citrusfrugter, fersken og malt. Meget koncentreret, kompleks og fyldig smag i munden med noter af syltede citroner og fine aromaer af brændte mandler. Smuk, lang og fyldig finale.

Servér ved 16° til æggekage med trøfler, ovnstegt fjerkræ med krydderurter, æbler og svedsker, okse-, grise- og kalkunretter samt ikke mindst til jule- og påskefrokoster.

196,- kr./fl. – 1.176,-/6 fl. Nr. 20-20. 15,5°

På nye egetræsfade gærer og modner Viognier druer fra en udvalgt mark med ultralavt udbytte på kun 20 hl pr hektar, hvilket bevirker en tæt most, så en ganske særlig intens og fyldig vin udvikles.

De oprindelige vinstokke stammer fra udvalgte parceller i det fineste Coindreu distrikt for Viognier i hele verden og er plantede hos Fabre Gasparets i 1990. Chimère Viognier er et mesterværk fra Famille Fabre, en attraktiv og helt særlig hvidvin end ellers.

Grande Courtade, IGP, L’Instant Moelleux, Bio

Ban des Cigales.

Farven er bleggul med gyldne reflekser, og duften er fin med noter af kærligheds-frugten Litchi, abrikoser og lignende sydfrugter. Smagen er afbalanceret, frisk og silkeblød med mild sødme kombineret med det tørre af lyst frugtkød.

Bør serveres kølig – omtrent kold. Er suveræn som nydevin og til velkomst, til retter med friske frugter og jordbær med fløde, stærkt krydrede retter og ostebord. Dejlig på en picnic-tur eller bådfart og til alle festlige lejligheder.

89,- kr./fl. – 534,-/6 fl. Nr. 20-30. 12,5°

Festlig og forførende stemningsvin blandet af druerne fra den tørre og frugtfriske Viognier og den allermest søde vin, Muscat Petit Grain. Ban des Cigales betyder, at når Cikaderne synger, er det tid til en rigtig sommervin.

Høsten foregår manuelt om natten for at bevare friskheden og undgå tørringstab, og druerne presses forsigtigt, så mest mulig frugtkød bevares. Gæringen foregår i ståltanke ved kontrolleret lav temperatur og standses med temperatursænkning for at holde på vinens righoldige aromaer.

Domaine La Grande Courtade, Chardonnay, Bio.

En sjælden og speciel udgave af 100% Chardonnay fra Middelhavsregionen. Bleg-gylden farve med lidt grønne strejf. Kompleks duft af smørsmurt ristbrød og en anelse kanel. Klar smag med nogen længde af sydens frugter og med fin syrebalance.

Servér ved 8-10° til grillede fiskeretter, røgvarer, lyst kød, salater og oste. Rar og fin apéritif og som nydevin på terrassen, i båden og på picnicture.

81,- kr./fl. – 486,-/6 fl. Nr. 20-40. 13,0°

Druerne høstes om natten for at bevare friskheden og aromaerne, og de presses let. De første 20% af juicen gærer på franske egefade og ligger dér et stykke tid under jævnlig omrøring i 6 måneder. De 80% af juicen gærer under lav temperatur i ståltanke. Efter denne opdelte vinifikation og lagring blandes partierne igen og sættes på flaske. Mere optimalt kan sydens sol ikke udnyttes.

Domaine La Grande Courtade ligger i Middelhavets runding ved Bezeirs, hvor varmen og vindene optimalt udnytter fremstillingen af Bio-vine, og hvor markernes beliggenhed i det varme klima gør dem velegnede til at eksperiementere med gamle og kendte druesorter og med nye for at følge med klimaforandringerne.

Domaine La Grande Courtade L’Instant, Sauvignon Blanc, Bio.

En tydelig 100% Sauvignon Blanc fra den varme Middelhavsregion i Pay D’Oc. Lys-grønlig farve. Frisk duft af lime, syrligt-søde æbler og moden grapefrugt. Levende og fyldig smag af frisk græs og søde, grønne æbler, passionsfrugt og ananas med god syre og sprødhed med god længde.

Servér ved 12° som nydevin og til skaldyrsretter og måltider året rundt med fed fisk og lyst kød med fyldige saucer, til salater, picnic, apéritif, små mellemmåltider og som nydevin. I forhold til prisen overraskes kendere af denne Sauvignon Blanc.

72,- kr./fl. – 432,-/6 fl. Nr. 20-50. 12,5°

Domaine La Grande Courtade ligger tæt på Beziers i rundingen af Middelhavet, tæt på den særprægede og naturskabte dal, Ensérune, et kæmpe amfiteater ved siden af fortids beboelser, altid fyldt af sol og varme. Tæt på de ni sluser tilhørende Canal du Midi.

Vinstokkene står i aflejringer af kalkdynd, som er særligt velegnet til hvide druer og denne Sauvignon Blanc. Håndhøstningen foregår om natten for at bevare friskheden og aromaerne. Juicen ligger nogen tid på skallerne til udblødning, maceration pelliculaire, for at udtrække mest muligt af smagsstofferne. Efter forsigtig presning gærer druerne i ståltanke under temperaturkontrol ved lav temperatur, så mest mulig smag udtrækkes fra druerne.

Château de Luc, AOC, Blanc Les Jumelles, Bio.

Fortræffelig liflig og frisk daglig- og festvin med bleggylden farve. Imødekommende og kompleks duft af blandt andet hasselnødder og kaprifolier. Sprød, elegant og krydret, fin, lang og kompleks smag med en god længde af frugt og hvide blomster som f. eks. hvidtjørn. Perfekt syrebalance.

Servér ved 10-12° til frokost- og middagsretter med salater, fjerkræ, svinekotelet, lasagne, grill-retter, røgede spisevarer, stegt flæsk med persillesovs og som nydevin – året rundt. 

81,- kr./fl. – 486,-/6 fl. Nr. 20-60. 13,5°

Er blandet af 30% Grenache og 70% af den kraftigt, krydrede Roussanne, som giver den fyldige smag og tyngde.

Denne vin indgår serien, Les Jumelles, Blanc, Rosé og Rouge. Fælles for disse er, at de med deres gode tyngde er meget velegnede til årets forskellige måltider af mange forskellige slags til både hverdag og fest.

Magnum på 1,5 L til 170,- kr./fl. Nr. 20-62. 13,5°

Les Jumelles betyder tvillinger, og denne serie af vine har Claire og Louis Fabre opkaldt efter deres to førstefødte, Clémence og Jeanne, som er tvillinger. Clémence er den, der fører Famille Fabre videre efter sin far Louis, der overtog gårdene i 1982 efter sin far André. Jeanne er opkaldt efter Jeanne d’Arc og Clémence efter det romerske begreb, Clementia, der overfor Justitia står for fromhed, medlidenhed og barmhjertighed.

Domaine Cherrier Pere et Fils, Le Pinson.

Meget efterspurgt.

Ægte Sancerre! 100% Sauvignon Blanc. Frisk, lys og klar, bleg gylden-grøn farve. Henrivende og massiv duft af friske, grønne frugter vælder op af glasset. En vidunderlig sprød og mineralsk smag af søde, grønne æbler, grøn melon og kiwi – vibrerende og fyldig, tør og frisk med en god syre.

Fremragende til  forretter, fiske- og salatretter, skaldyr, retter med champignon i mættet flødesauce til hvidt kød, som nydevin og “et glas i utide”, samt til små mellemmåltider. Til receptioner, picnic og på terrassen vil den være forførende. Servér ved 12° og lad de særlige duft- og smagsnuancer fra Sauvignon Blanc udvikles og komme til sin ret.

125,- kr./fl. – 750,-/fl. Nr. 21-80. 13,5°

Le Pinson er overraskende og insisterende dejlig at blive udfordret af og et fint alternativ til andre hvidvine på et højt niveau. Cherrier Pere et Fils, 3. og 4. generation, leverer hvert år elegante og autentiske Sancerre vine på 100% Sauvignon Blanc, og Le Pinson er deres bedste cuvée.

Domaine Cherrier befinder sig i Amigny lige vest for Sancerre oppe på et højdedrag af kalkblandet lerjord, der fremelsker den herlige mineralitet i vinene, i et helt utroligt smukt landskab, der vender mod sydøst og derfor er godt eksponeret mod solens energi til druerne.