Forår, sommer og efterår. Rosévine er blevet mere og mere efterspurgte. VinFraFrankrig tilbyder i 2022 hele seks forskellige og typiske roséer fra hver deres egn og vores (tro)faste leverandører: Provence, Corbieres, Bearnais og Chinon. Typiske og ekstraordinære rosévine med karaktér og personlig stil til den opmærksomme vinnyder. Se yderligere beskrivelser, billeder og priser på fanebladet for rosévinene. Lad aldrig hvidvine og roséer opholde sig i køleskabe, så de mister deres oprindelige smagsfylde.
Fra Famille Fabre på deres Domaine Grande Courtade tilbydes L’Instant Rosé Bio. Kendt af mange gennem årene for sin behagelige og ærlige stil. Sart laksefarvet, fin duft af søde jordbær og kirsebær, og delikat smag af æbler og røde frugter. Imødekommende nydevin på terrassen, til picnic og på ferie og til alle lette retter. Drueblandingen er interessant med Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir, som giver denne rosé karaktér af det typisk forventelige af en fransk rosé. Prøv den i 3 L Jerobaum flasker. Vinen kan holde sig i ugevis.
En bemærkelsesværdig rosé, Les Amouries fra Château Fabre Gasparets, tilbydes i år i begrænset mængde. Navnet Les Amouries associerer sig med begreberne kærlighed og et arsenal. Sart laksefarvet, som moden noget uforståeligt foreskriver, med fin duft af rosenblade og nødder. Fyldig smag, let krydret afsluttende med noter af stikkelsbær og syltetøj. Smuk nydevin og værdig ledsager til gode måltider. Denne rosé er sammensat af druerne Mourvedre for det bløde og rundt favnende og Grenache for bred og glad frugt. Les Amouries har ligget på egefade en kort tid, der giver smagsnoter af karamel og abrikos.
Provence erindres ofte som hjemstedet for de bedst fremstillede roséer. Det er velbegrundet med de mange, flotte rosévine, der gennem årene er fremstillet og leveret fra Provence. Vores leverandør, Mas Sainte Berthe i det vestligste Provence i Les Baux, leverer en pragtfuld rosé. Klassisk, intens og elegant. Klar og lyserød farve med frisk duft af bær og frugtkød. Rig og velbehagelig smag med en god kant til grillretter og krydrede retter. Klassisk som nydevin på altanen og på terrassen, i båden og på ferier. 5 forskellige druer indgår i blandingen, herunder Cabernet Sauvignon, der giver denne rosé fylde og tyngde.
Een af de tre nyheder i år er roséen fra Château Coudray-Montpensier ved familien Feray i Chinon syd for Loire og nord for Viennefloden. Landet med de vidunderlige landskaber og utallige, historiske slotte. Ligesom til de røde vine anvendes udelukkende Cabernet Franc druen til rosé. Mere elegant og med en blødere tekstur end Cabernet Sauvignon. Laksefarvet med aromatisk duft. Kraftig frugtsmag med god harmoni og fylde og lidt krydret eftersmag. En overraskende rosévin, der udvikler sig langs ad måltiderne med grill-, fiske- og salatretter og i nydestunder. Denne 100% Cabernet Franc Rosé kan sammenlignes med de to roséer nedenfor fra Béarn med indhold af Cabernet Franc.
To nyheder fra Béarn – et vinmæssigt i Danmark lidt ukendt sted. Béarn i det sydvestligste Frankrig har givet navn til Bearnaisesovsen. Pascal Lapyeyre leverer fra begge sine domæner, Guilhemas og Lapeyre, to usædvanlige roséer. Vinene derfra er blandede med især den kraftigste drue af alle, Tannat, som leverer markante og udtryksfulde vine. Tannat druen har tykt skind med meget tannin, som tæmmes gennem vinifikationen. I de røde vine og roséerne hos Lapeyre blandes Tannat med Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.
Den ene rosé fra Domaine Guilhemas med fyldig og kraftfuld rød farve, frisk duft af jordbær og æbler har en aromatisk, lang og bred smag. Velvalgt rosé til årstidernes forskellige salatretter, til fiske- og grillretter og krydrede retter med lyst og mørkt kød. Drueblandingen til Guilhemas Rosé er 75% Tannat og 25% Cabernet Franc.
Den anden rosé fra Domaine Lapeyre har ligeledes en fyldigt rød laksefarve. De kraftigt røde roséer leder på forhånd til en smag ligeså intenst. Denne rosé har en glad frugtig duft. En næsten fed, frugtagtig lang og bred smag med en flot finale. Rosé Lapeyre er et godt vinvalg til det pæne køkken, som Pascal selv skriver. Her er der blandet 50% Tannat og 50% Cabernet Franc.
Begge roséerne fra Guilhemas-Lapeyre er værd at sammenligne med roséen fra Château Coudray-Montpensier ovenfor på 100% Cabernet Franc. Alle tre nyheder der er meget værd at erhverve til de gode stunder med rosévine.