Vine med sødme – dessertvine
Domaine Lapyere Doux, Béarn, Joyau du Vigneron. Fornem dessertvin.
Joyau betyder juvel, klenodie, smykke. Godt navn til en vin, der smykker hele Domaine Lapeyre-Guilhemas vinproduktion. Den må ikke hedde Jurancon, fordi Béarn ligger lige vest for denne apellation.
Rund, blød og behagelig med en tydelig fin syre fra Petit Manseng, ligesom de sød/syrlige franske Jurancon vine. Strågul farve. Kompleks duft af honning, mandler og træ. I munden fed og behageligt tiltalende med aromaer af stegte frugter. Langvarig og bred smag. En helt særlig fransk vin.
142,- kr./fl. – 852,-/6 fl. Nr. 80-10. 13,5°
Dejlig året rundt til apéritif, foie gras, osteborde, charcuterier, julevin og som dessertvin samt ikke mindst – et glas i utide eller ved gæstebesøg, ventet eller uventet. Kan naturligvis gemmes i mange år.
Udbyttet begrænses helt ned til kun 5-10 hl pr hektar. Druerne håndplukkes i december ved fuld modning og maximalt sukkerindhold. Håndsorteres kraftigt. Joyau du Vigneron gærer og ligger gennem 12 måneder på nye egefade med jævnlig omrøring – batonnage.
Petit (lille) Manseng og Gros (stor) Manseng er druer specielt dyrkede i sydvestfrankrig ud mod Atlanterhavet lige nord for Pyrenæerne. Petit Manseng til de søde vine, Gros Manseng til tørre, hvide vine, som også har en dejlig karaktér. Centrum for dyrkningen af Manseng er Jurancon-apellationen med Pau som hovedstad. Men alle andre må naturligvis også dyrke Manseng.
Château Lauriga Rivesaltes Ambré – som en sherry dessertvin.
Overraskende indbydende ravfarve indfrier mere end rigeligt forventningerne, når der duftes og smages. I Rivesaltes i det sydligste af Frankrig i Roussillon er der gennem århundreder fremstillet vine med sødme, som overbevisende rigeligt imødekommer efterspørgslerne efter bedste kvalitet i hedvine og dessertvine.
Fuldendt hedvin til osteanretninger og som dessertvin. Forfriskende overraskende som velkomstdrik, hvis man tør. Naturligvis en fortræffelig nydevin. Kan stå alene, som desserten, uden noget til. Fyldig ravfarve næsten som lys mahogni. Kompleks og aromatisk duft af syltede, fuldmodne frugter. Meget fyldig og lang smag af syltede svedsker og orangeblomster med en anelse krydderier.
OBS.: 70,- kr. / ½ fl. på 37,5 cl – 420,- kr./6 fl. Nr. 82-12. 17,0°
Kan servéres kølig eller tempereret alt efter erfaring. Perfekt ledsager både til mild foire gras og meget krydrede retter, skimmeloste og andre fyldigt smagende oste, frugtsalater og kagedesserter med mandler og nødder. Kan holde sig uendeligt i åbnede flasker grundet Rivesaltes vinenes produktionsmetode.
Druerne til Lauriga Ambré er hovedsageligt den sydfranske og nordspanske drue Macabeu samt Grenache Blanc og lidt Muscat Petit Grain. Høstudbyttet begrænses, så mosten bliver tæt og vinen intens. Efter gæring ligger vinene på egefade med luft i fadene over vinen til iltning omkring 5 år, kaldet oxydativ fadlagring. Fad, luft og lang lagring bevirker den smukke farve og intense smag af uforglemmelig kvalitet.
Château Lauriga Rivesaltes Grenat – en dessertvin som en frugtfyldig portvin.
Fuldendt fransk hedvin. Dyb, brombærrød farve i glasset. Intens duft af mørke, modne bær, moreller og milde solbær. I munden kraftig og fyldig, koncentreret, krydret-sød, et mineralsk strejf, lang og bred smag af frisk frugt med smukt, afrundede tanniner.
Servéres kølig som velkomstdrik, hvor den vil overraske på en god måde. Velegnet til retter med vildtkød og til frugtretter med mørke frugter. Fortræffelig som altervin og til cremede oste og blåskimmeloste. Mest passende ledsager som dessertvin med chokolader. Uovertruffen julevin til ris à l’amande!
115,- kr./fl. – 690,- kr./6 fl. Nr. 82-20. 17,0°
Druerne til Lauriga Grenat er 100% Grenache Noir som i mange, franske vine. Høstudbyttet begrænses om foråret ved beskæring af nogle af de nye drueklaser til kun 25 hl/ha, så der bliver mest mulig næring til de druer, der høstes. Ikke en decideret gemmevin, men ældre årgange er fortsat meget frugtfriske.
Grenache Noir vinificeres først med hele druer i mosten og skindkontakt, macération pelliculaire, derefter forsigtig presning af druerne og dernæst gæring ved lav temperatur. Halvvejs henne tilsættes druesprit, mutage, for at standse gæringen, så restsødmen fra druerne bevares i vinen. Det er sådan og på den måde, at alle Rivesaltesvinene fremstilles. Derefter ligger vinene køligt i lukkede tanke indendørs i nogle måneder uden kontakt med luften, og tappes derefter på flasker, uden at have været i berøring med egefade. Denne reduktive metode uden iltning giver størst mulig friskhed og intensiv frugtsmag.
Château Lauriga Le Muscat de Rivesaltes – mest elegante Muscat exemplar.
Behageligt, begrænset sød i en kunstnerisk høj udgave. Muscat-druerne er de sødeste af alle druer, men her ved godt håndværk begrænset til det elegante, rene og friske, med en lille grøn og behagelig kant til sidst. Farven er inviterende lysgylden og brillant, og med lidt duft af hvide blomster med noter af citrusfrugter og pære. Smagen er frisk og sød, aromatisk og harmonisk mellem druernes primære muscatsmag og modne frugter.
Fortræffelig som velkomstdrik og som nydevin; sødmen fremmer appetitten. Servér kølig ved 12° til fisk og skaldyr, østerlandske og krydrede retter, til milde, kraftige og skimlede oste, som dessertvin til f. eks. syltede pærer og frugtcreme og som nydevin efter et behageligt måltid. En julevin til alle godterne.
110,- kr./fl. – 660,- kr./6 fl. Nr. 82-30. 15,5°
Druerne til Lauriga Le Muscat de Rivesaltes er 100% Muscat Petit Grains med de små druer og dermed meget skal og mindre frugtkød. Det er i druernes skaller, at smagsstofferne befinder sig. Høstudbyttet beskæres til 20 hl. pr. ha. ved “grøn høst”. Druerne rippes ved ankomsten til vinkælderen og presses med omhu i en lufttrykspresse med tilsætning af kuldioxyd. Derefter gæring ved lav temperatur, og undervejs i gæringen udføres mutage, der er tilsætning af druesprit, for at standse gæringen, så den ønskede restsødme fra druerne bevares i vinen.
Til sidst ligger vinene køligt i lukkede tanke indendørs uden kontakt med luften, reduktivt, i 6 måneder på resterne af druerne, sur lie, for at trække mest mulig smag fra drueskallerne med over i vinen, som derefter tappes på flasker. Denne metode bevarer mest mulig frugt, aroma og friskhed. Kan gemmes i mange år.