På vej ind i efterårs- og julesæsonen 2022 efter sommerens dejlige periode med hvide- og rosévine tilbyder jeg her nogle attraktive rødvine fra Château Lauriga i Roussillon. Deres vine har måske gennem anbefalingerne gennem tiden af de andre vine i sortimentet været lidt oversete, men er gennem årene blevet godt efterspurgte.

De tre røde vine fra Château Lauriga er ikke fadlagrede; det er ren frugt fra drueblandingerne, der giver den kraftige og fyldige smag. Syrah er den væsentligste drue blandet med Carignan og lidt Grenache. Beskrivelserne af hver enkelt vin findes på vinfrafrankrig.dk/roedvine

Dagligvinen, Le Cadet, har granatrød farve og en fin duft af røde frugter samt en anelse lakrids, sorte oliven og violer. Fin nydevin og ledsager til de fleste retter med en fyldig smag godt balanceret med en vis lethed, fine tanniner fra drueskallerne og god frugtsmag med en svag sød kant. Cadet betyder lillebror.

Storebror, Cuvée Bastien, er mere intens fra begrænset høst af håndplukkede druer fra lidt ældre vinstokke. Dyb rubinrød farve og duft af brombær og morbær med strejf af milde krydderier med en lille sød kant. Velegnet til lidt kraftigere retter med rund og fyldig smag, godt balanceret af druernes egne tanniner.

De sydfranske vine fra Corbieres og Roussillon indeholder for det meste most fra Carignan druen. Så, hvordan smager denne drue? Domaine Lauriga Racines, er helt speciel til at besvare spørgsmålet. 100% Carignan fra vinstokke plantede i 1912. Derfor lille udbytte og intens most. Racines betyder rødder.

Prøv Racines medens denne vinmark endnu består og bliv glædeligt overrasket. I smagekasse Nr. 660 med to flasker af hver af de tre nævnte er der god mulighed for at prøvesmage, hvis en kasse af hver er for meget til at begynde med. Se alle smagekasser på vinfrafrankrig.dk/smagekasse. Billedet med vinter-vinmarken er de gamle Carignan vinstokke fra 1912.