Domaine Lapyere, Béarn, Joyau du Vigneron.

136,- kr. pr. fl. – 816,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 70-20

Joyau betyder juvel, klenodie, smykke. Godt navn til en vin, der smykker hele Domaine Lapeyre-Guilhemas vinproduktion. Den må ikke hedde Jurancon, fordi Béarn ligger lige vest for denne apellation.

Rund, blød og behagelig med en fin syre fra Petit Manseng, som de sød/syrlige Jurancon-vine. Strågul farve. Kompleks duft af honning, mandler og træ. I munden fed og berusende med aromaer af stegte frugter. Langvarig og bred smag.

Dejlig året rundt til apéritif, foie gras, osteborde og charcuterier og kagedesserter med chokolade samt ikke mindst – et glas i utide eller ved gæstebesøg, ventet eller uventet. 

Udbyttet begrænses helt ned til kun 5-10 hl pr hektar. Druerne håndplukkes i december ved fuld modning og maximalt sukkerindhold. Sorteres kraftigt. Joyau du Vigneron gærer og ligger gennem 12 måneder på nye egefade med jævnlig omrøring – batonnage.

Petit (lille) Manseng og Gros (stor) Manseng er druer specielt dyrkede i sydvestfrankrig ud mod Atlanterhavet lige nord for Pyrenæerne. Petit Manseng til de søde vine, Gros Manseng til tørre, hvide vine, som også har en dejlig karaktér. Centrum for dyrkningen af Manseng er Jurancon apellationen med Pau som hovedstad. Men alle andre må naturligvis også dyrke Manseng.

Château Lauriga Rivesaltes Ambré – som en fyldig og cremet sherry.

138,- kr. pr. fl. – 828,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 80-12

Fremragende. Magnifique. Fuldendt ravgylden farve. Kompleks duft af  aromaerne fra syltede frugter, karamel og modne frugter. Intens krydret-sød og harmonisk smag af syltede blommer og milde krydderier, honning, lidt karamel og orange blomster; smuk, aromatisk og yderst elegant til mange formål.

Servér ved 12 grader til velkomst og kransekage, melon med skinke, til asiatiske og krydrede retter, og til både milde og stærke oste. Uovertruffen til desserter, hvor nødder, mandler, karamel og sydfrugter indgår. Som en nydevin til alle tænkelige lejligheder vil den altid begejstre.

Af kun de bedste og forskellige årgange blandes 65% Grenache Blanc, 30% Maccabeau og 5% Muscat til denne Lauriga Rivesaltes Ambré. Som noget helt særligt hos Lauriga anvendes der kun vine fra de bedste års høst.

Høstudbyttet begrænses helt ned til 18 hl/ha ved afklipning om foråret af nogle af de nye drueklaser, så der bliver mest mulig næring til de, der høstes. Halvvejs under gæringen standses denne med ren druesprit, hvorved restsødme fra druerne bevares i vinen. Vin doux naturel!. Lauriga Ambré lagrer oxydativt, d.v.s. med luft over vinen i 225 liter egefade i mange år for at opnå udviklingen af de karakteristiske aromaer. Derved kan vinen holde sig uforandret i åbne flasker og glas.

Château Lauriga ligger i Aspres mellem Thuir og Perpignan i det sydligste Franske vinområde Roussillon. Kong Henrik I gav i 1068 området til Cuxa Klosteret, og vinene derfra var meget efterspurgte ved hoffet i Aragon. Ny ejer har overtaget produktionen efter 4. generation af familien Clar, der gennem 90 år har udført vinproduktion og siden 1990-erne har moderniseret i både mark og vineri.

Château Lauriga Rivesaltes Grenat – som en frugtfyldig portvin.

110,- kr. pr. fl. – 660,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 80-20

Fuldendt hedvin til velkomst og vildtretter, oste og desserter, altervin og nydevin. Dyb, brombærrød farve i glasset. Intens duft af mørke, modne bær, moreller og milde solbær. I munden kraftig og fyldig, koncentreret, krydret-sød, et mineralsk strejf, lang og bred smag af frisk frugt med smukt, afrundede tanniner.

Servéres kølig som velkomstdrik, hvor den vil overraske på en god måde. Velegnet til rette med vildtkød og til frugtretter med mørke frugter. Fortræffelig som altervin og til cremede oste og blåskimmeloste. Mest passende ledsager til desserter med chokolade. Uovertruffen til Ris à l’amande!

 Druerne til Lauriga Grenat er 100% Grenache Noir. Høstudbyttet begrænses om foråret ved beskæring af nogle af de nye drueklaser til kun 25 hl/ha, så der bliver mest mulig næring til de druer, der høstes.

Grenache Noir vinificeres først med hele druer i mosten og skindkontakt, macération pelliculaire, derefter forsigtig presning af druerne og dernæst gæring ved lav temperatur. Halvvejs henne tilsættes druesprit, mutage, for at standse gæringen, så restsødmen fra druerne bevares i vinen. Så ligger vinene køligt i lukkede tanke indendørs i nogle måneder uden kontakt med luften, og tappes derefter på flasker, uden at have været i berøring med egefade. Denne reduktive metode uden iltning giver størst mulig friskhed og intensiv frugtsmag.

Château Lauriga Le Muscat de Rivesaltes – mest elegante Muscat exemplar.

110,- kr. pr. fl. – 660,- kr. for en kasse med 6 fl. Nr. 80-30

Behageligt, begrænset sød i en kunstnerisk høj udgave. Muscat-druerne er de sødeste af alle druer, men her ved godt håndværk begrænset til det elegante, rene og friske, med en lille grøn og behagelig kant til sidst. Farven er inviterende lysgylden og brillant, og med lidt duft af hvide blomster med noter af citrusfrugter og pære. Smagen er frisk og sød, aromatisk og harmonisk mellem druernes primære muscatsmag og modne frugter.

Fortræffelig som velkomstdrik og som nydevin; sødmen fremmer appetitten. Servér kølig ved 12 grader til fisk og skaldyr, østerlandske og krydrede retter, til milde, kraftige og skimlede oste, samt frugtdesserter med f. eks. syltede pærer og frugtcreme og som nydevin efter et behageligt måltid.

Druerne til Lauriga Le Muscat de Rivesaltes er 100% Petit Grains med de små druer og dermed meget skal, hvor smagsstofferne befinder sig. Høstudbyttet beskæres til 20 hl. pr. ha. ved “grøn høst”. Druerne rippes ved ankomsten til vinkælderen og presses med omhu i en lufttrykspresse med tilsætning af kuldioxyd. Derefter gæring ved lav temperatur, og undervejs i gæringen udføres mutage, der er tilsætning af druesprit, for at standse gæringen, så den ønskede restsødme fra druerne bevares i vinen.

Til sidst ligger vinene køligt i lukkede tanke indendørs uden kontakt med luften, reduktivt, i 6 måneder på resterne af druerne, sur lie, for at trække mest mulig smag fra drueskaller og –kød med over i vinen, som derefter tappes på flasker. Denne metode bevarer mest mulig frugt, aroma og friskhed.

G de Gasparets – Vintage a la Port

140,- kr. pr. fl. Nr. 80-50

Er på lager i begrænset mængde. Bestil den venligst på forhånd.

Famille Fabres naturligt søde vin, Vin Doux Naturel, frembragt udelukkende på røde Grenache druer, overrasker med sin intensitet. Dyb rubinrød farve, krydret-sød duft af syltede frugter og lidt af nødder, kvæde og morelkirsebær.

En kompleks og krydret, fyldig og lidt sødlig smag af blandt andet svedsker og krydret brød, ædel chokolade og en anelse kaffe fra Grenache-druerne og produktionsmetoden. Lang og intens smag, der forener frugt, kraft og blide tanniner. At foretrække som en bedre portvin.

Særdeles anvendelig ved 14 grader som altervin og apéritif, til ostebord – herunder blåskimmeloste, til desserter, hvori chokolade indgår, og kagedesserter med nødder og mandler, appelsin og karamel. Delikat som nydevin. Kan serveres nu og gemmes i mange år.

Overalt i Roussillon og Corbieres i Sydfrankrig produceres naturligt søde vine, både hvide, ravfarvede og røde Rivesaltes-vine. Også hos Famille Fabre på Château Fabre Gasparets, hvor dedikerede vinavlere med største passion fremelsker overraskende gode vine.

G de Gasparets produceres 100% på røde Grenache-druer fra vinstokke, der er mere end 70 år gamle, og hvor høstudbyttet ved beskæring af nogle af drueklaserne i foråret begrænses til 30 hektoliter pr. hektar, så størst mulig intensitet i druemosten fremmes.

Vin Doux Naturel, den naturlige sødme, kommer fra druerne, idet gæringen standses halvvejs henne ved mutage, der er tilsætning af vinsprit til den gærende most, så resten af sukkeret fra druerne giver den naturlige sødme til Rivesaltes-vinene. Efter gæringsafbrydelsen med vinsprit ligger vinen længe i karrene og udtrækker alle smagsstoffer. Derefter lægges vinen på små franske egefade i 1 år og efterfyldes jævnligt inden den sættes på flaske.

Les 3 André – en anderledes og elegant likør.

300,- kr. pr. fl. Nr. 80-80

Denne smukke likør er en videreudvikling af Vin Doux Naturel vine og en blanding herfra af de bedste årgange gennem årtier. De ældste årgange giver kompleksitet, de yngre giver friskhed og balance.

Farven er som rødlig rav og dufter krydret af frugt, nødder og blommer. Har en lang, kompleks og frugtig smag med aromaer af mokka og orangeskal. Med kun 19% alkohol er den behagelig fri for nævneværdig alkoholisk styrke.

Meget velegnet som apéritif, til tapas og forloren skildpadde, supper (klassisk) og ikke mindst som dégustatif efter et godt måltid mellem venner. Særdeles god som gaveidé, der i første omgang med sin smukke indpakning vil overraske.

Hvis Les 3 André Likør skal sammenlignes med andre vine, må det blive med de bedste sherrytyper amontillado eller oloroso med oxyderende (iltende) fadlagring.

Bedstefar hed André, far hed André, nuværende indehaver af Famille Fabre hedder Louis, og Louis’ søn hedder også André. Les 3 André kan gemmes i 25 år eller mere, hvis man har lyst til at samle eksemplarer.

Efter gæringen gemmes – næsten glemmes – de udvalgte cuvéer i egefade, som er stablet efter solera-metoden, gennem årtier, således at denne likør indeholder lagret vin fra fars og bedstefars tid.

Druerne til denne exeptionelle rare og indbydende likør er 100% Grenache, ligesom til Vin Doux Naturel, hvorfra de allerbedste druer af højeste kvalitet udvælges og anvendes til Les 3 André. Høstudbyttet er begrænset til 15 hl. pr. ha.. Ydermere opbevares og udvikles vinen i en periode i glasbeholdere, Dame Jeanne, udendørs i al slags vejr i et års tid, så den særlige finesse og intensitet fremmes.