Provencevine vækker mange, gode minder for alle, der har været i Sydfrankrig. Med lette, friske, sprøde, frugtfyldte, krydrede og indbydende vine på druerne Grenache og Syrah sammen med udsigterne over de betagende landskaber, et venligt folk og det blå Middelhav er der utallige gode oplevelser at glæde sig over.

Desværre kniber det undertiden med, at Provencevinene lever op til forventningerne, når man medtager dem til hjemlige vinøse fornøjelser. Generelt talt virker de for lette, og nogle skuffer.

I Les Baux i det vestlige Provence dyrker og blander vinproducenterne Cabernet Sauvignon med Grenache og Syrah ifølge appellationsbestemmelserne. Derved kan de fremstille kraftige og frugtfyldige Provencevine, der fuldtud lever op til vores vinforventninger om intense vine i det noget koldere klima nord for Alperne.

Een af de gode producenter er Mas Sainte Berthe. Mas betyder gård eller landsted. Sainte Berthe er beliggende lige under højdedraget, Alpillerne, der rejser sig 300 m med 25 kvadratkilometer over den ellers meget store, flade og udbredte Rhonedal. (Øverste billede). Ejendommen er vendt mod syd og har derfor perfekte betingelser for intense vine. Familien begyndte på ejendommen med Louis David i 1950, og drives i dag af efterkommerne, Familien Roland.

10 forskellige druesorter plus oliven dyrkes på de meget kalkholdige 40 hektar, iblandet ler, mergel og stenskærver og dermed godt drænet. Solen skinner 300 dage årligt. Den kraftige Mistralvind fra Alperne gennem Durancefloden blæser 180 dage årligt svampesygdomme og skadedyr væk. Mas Sainte Berthe er tæt på bio-dyrkning, men har valgt Agriculture Raisonnée metoden – Bæredygtigt Landbrug.

På vinbilledet ses Mas Sainte Berthes 5 vine, og på www.vinfrafrankrig.dk kan de fire af vinene med billeder, priser og beskrivelser nærmere vurderes. Vinene ankom sidst i juli og vil have godt af at modne et halvt års tid; men prøv allerede nu smagekasser med 2-3 flasker af hver, for at vurdere disse tiltalende Provencevine fra Mas Sainte Berthe i Les Baux. Prøv nogle flere henad Jul og igen til foråret for at følge udviklingen.